Божо Суперстар: Божанов би по преференции дори Кирил Петков

Политика
22:31 - 11 Юни 2024
11620
Божо Суперстар: Божанов би по преференции дори Кирил Петков

Кандидат-депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Божидар Божанов бие по лични преференции съпредседателя на формацията Кирил Петков. В столичния 23 МИР ПП-ДБ има общо 55 434 гласа. От тях 7496 души са гласували преференциално за бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ.

За него са гласували повече хора отколкото са личните предпочитания за водача на листата, съпредседателя на ПП Кирил Петков, за когото преференции са отбелязали 6910 души.

Въпреки това Божанов не измества Кирил Петков от първото място в листата на ПП-ДБ в 23 МИР. Причината е, че според изборният закон и подадените за дадена формация гласове без преференция се смятат за подкрепа за водача. Така "служебно" Петков има общо 33 203 гласа, макар от тях лично за него да са 6910, а останалите 26 293 да идват от гласувалите за обединението без да отбележат преференции.

В 24 МИР има пренареждане в листите на обединението. Там Мартин Димитров, който беше поставен на 7-о място, има 2503 преференции и благодарение на тях успява да се изкачи до трета позиция, след Лена Бориславова, която има 2620 преференции.

Това че избирателните на ПП-ДБ пренареждат листите на обединението, не е неочаквано и не става само в София. Напротив, и при сегашната коалиция, и при ДБ преди това преференциалното гласуване е силно застъпено. Затова и не е изненада, че пренареждания има и в други листи.

Например, в Пловдив издателят Манол Пейков, който беше на четвърто място в листата на обединението, е получил 2407 гласа. Така той успява да стане втори и да измести Йордан Иванов от ДСБ и Стою Стоев от ПП. Водачът в листата Асен Василев има повече лични преференции от Манол Пейков – 3084.