BP спира доставките на петрол през Червено море след нападенията на хусите

Прекъсването на доставките е причина и за повишаването на световните цени на нефта

Новини
15:08 - 18 Декември 2023
1815
BP спира доставките на петрол през Червено море след нападенията на хусите

Петролният гигант BP заяви, че е взел това решение поради "влошаващата се ситуация със сигурността", но добави, че този ход е временен.

"Безопасността и сигурността на нашите хора и на тези, които работят от наше име, е приоритет на Би Пи", заяви компанията.

"С оглед на влошаващата се ситуация със сигурността на корабоплаването в Червено море, Би Пи реши временно да спре всички транзити през Червено море."

Би Пи последва стъпките на Мерск, базираната в Швейцария MSC и френската корабна група CMA CGM, които бойкотираха района.

Пътуванията през Суецкия канал са ограничени от петък след нападенията на кораби в Червено море от страна на хутите в Йемен.

Перспективата за по-дълги пътувания за завършване на доставките повишава транзитните разходи и в резултат на това повишава цените на акциите на регистрираните на борсата корабни компании.

Прекъсването на доставките е причина и за повишаването на световните цени на петрола, като в понеделник цената на суровия петрол тип "Брент" се повиши с повече от 1% и достигна 77 долара за барел.