Бракониери са се опитали да прегазят служители на ИАРА

Новини
15:55 - 29 Октомври 2020
1714
Бракониери са се опитали да прегазят служители на ИАРА

Бракониери се опитаха да прегазят служители на сектор „Рибарство и контрол“ – Варна към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) по време на проверка. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна началникът на сектора д-р Николай Георгиев. Той добави, че случаят е станал вчера в района на язовир „Цонево“.

„На 28 октомври при планирана проверка, заедно с още двама колеги от сектор „Рибарство и контрол“, на територията на язовир „Цонево“ забелязахме лодка с извънбордови двигател, на която имаше двама човека и вадеха мрежи от язовира. Дебело подчертавам, че риболовът с мрежи на територията на язовир „Цонево“ е абсолютно забранен – там стопански риболов не може да бъде извършван.

След като извършихме наблюдение с технически средства на двамата бракониери, видяхме, че те си вадят мрежите, слагат ги в един голям чувал, след това си спряха лодката на брега на язовира – прехвърлиха си нещата в тъмносин джип и след като натовариха целия консуматив, потеглиха по черен път, за да излязат от чашката на язовира и поеха по асфалтовия път, който води към селата Аспарухово и Добромир.
Тогава ние с нашата патрулна кола препречихме пътя на бракониерите. Когато те се появиха с техния джип, ние съответно им подадохме сигнал, за да спрат. Единият колега застана до капака на тяхната кола, а аз отидох до шофьора, като преди това се легитимирах. Целта беше да поискаме шофьорът да слезе от автомобила, за да му бъде извършена проверка. Междувременно третия колега отиде към задната част на джипа, за да провери багажника.

В момента, в който се легитимирахме и шофьорът разпозна, че сме служители на ИАРА, си вдигна прозореца и с мръсна газ се опита да мине през инспектора, който бе застанал до предния капак на колата.

Цяло чудо и късмет е, че колегата успя да реагира толкова бързо и да се хвърли на земята, за да не бъде прегазен. След това се опитаха да минат с джипа през краката ми, но аз успях да отстъпя назад. Тъй като нашата кола беше препречила пътя, бракониерите се блъснаха в едно дърво, което направо счупиха.

Следствие на това се отвори багажникът на техния автомобил, от който паднаха рибата, чувала с мрежите, извънбордовият двигател и доста други по-дребни неща.
После пак се опитаха да минат с джипа през мен, но не успяха и докато се опитваха да се измъкнат - колата се удари във второ дърво. Най-накрая успяха да излязат на пътя, заобикаляйки нашият служебен автомобил и избягаха“, разказа още д-р Георгиев.

Оказало се обаче, че единият нарушител е добре познат на властите.
„Веднага подадохме сигнал на 112, с нас се свързаха служители на реда от полицията в град Провадия и беше изпратена оперативна група.
Когато ни смъкнаха показанията, ние посочихме и кое е било лицето, което се опита да ни прегази, защото той е доста известен с бракониерските си набези в района.
След това, доколкото разбрах, полицията е ходила на място в селото, успели са да открият и джипа. Пак казвам, че бяха двама и това, което направи впечатление е, че и двамата бяха във видимо нетрезво състояние.
Оттук насетне очаквам вече компетентните органи да си свършат работата, защото първо това е възпрепятстване на длъжностни лица да извършат проверка и второ – заплаха за живота и здравето, както и проявяване на агресия спрямо длъжностни лица.
Това, което ние сме свършили от наша страна е, че сме конфискували лодката, извънбордовия двигател, хрилните мрежи и рибата, която е била уловена. Съответно, когато лицето бъде привлечено в полицията, ние ще му съставим няколко акта за административни нарушения, като стопански риболов без да има право да го извършва, превоз на мрежи, което също е нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите и др.“, каза в заключение д-р Николай Георгиев.