Браним ЕС със самолети „Сделано в СССР” (ВИДЕО)

ЕС
08:57 - 05 Януари 2021
4112
Браним ЕС със самолети „Сделано в СССР” (ВИДЕО)

До края на февруари българските Военновъздушни сили трябва да имат осем ремонтирани щурмови самолета Су-25 от ерата на СССР, с които да браним външната граница на Европейския съюз.

Част от машините вече са доставени от беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод", а до няколко месеца престои договорът за 82,51 млн. лева без ДДС да бъде изпълнен изцяло.

Сделката с беларуската компания бе сключена от военния министър Красимир Каракачанов, като тя мина през много препятствия, докато се реализира. В крайна сметка, с известно закъснение заради епидемията договорът върви към завършване, за разлика от споразумението с с руснаците за ремонта на МиГ-овете.

Според източници във военните среди той се смята за един от най-успешните проекти за ремонт на старата съветска техника, на която все още разчита българската армия, припомня „Медиапул“.

В края на миналата година началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че програмата за модернизация и ремонт на щурмовите самолети Су-25 трябва да продължи с още самолети.

Засега обаче няма информация дали това ще стане. България може да ремонтира още шест машини, като не е ясно какви биха били измеренията на един нов договор.

Възможно е обаче да бъдат ремонтирани и само двигатели.

До подписването на договора се стигна след силно напрежение в управляващата коалиция. Военният министър Красимир Каракачанов настояваше за изпълнител да бъде избран беларуския завод, а тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов бе на друго мнение.

Председателят на парламента Цвета Караянчева дори покани руснаци да ремонтират щурмовиците Су-25, но в крайна сметка поръчката остана за беларуската компания.

От БСП се опитаха да раздухат скандал и обявиха, че "поръчката е само с един кон".

В сюжета се намеси и българския завод "Авионамс", който обяви, че може да ремонтира машините.

От МО обаче прецениха, че към момента държавният завод не може да се справи с такава задача. За разлика от договора с беларуската компания споразумението с руската корпорация РСК МиГ за ремонта на МиГ-29 не върви гладко и българската страна предяви неустойки.