Браншът: Фалитът на "Томас Кук" е цунами за българския туризъм

Новини
16:45 - 23 Септември 2019
4761
Браншът: Фалитът на "Томас Кук" е цунами за българския туризъм

Фалитът на британския туроператор-гигант "Томас Кук" ще рефлектира и върху българския туризъм. Това ще стане, ако повече от половината гости в даден хотел са клиенти на компанията и има неуредени плащания, заяви пред БНР шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранимир Миланов. Той уточни, че хотелите сами се договарят с туроператорите.

Според шефа на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, проблемите може да дойдат по две направления. "Фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма”, каза топ браншовикът.  По думите му, „Томас Кук“ има значителни задължения към български хотелиери, а освен това няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. Авиокомпанията извършва значителен дял от летните чартърни полети до Варна и Бургас, припомни Драганов.

„Всеки хотел индивидуално се договаря с туроператора, с онлайн платформи, с корпоративни клиенти. В зависимост от това какъв е процентът на договореност с туроператора, разбира се в частност, да речем случаят с „Томас Кук“, съответно ще има или няма да има някакви последствия за него. Още повече, че договорите са съвсем индивидуални, възможно е някъде разплащанията да са приключили, някъде да има и възможност някой да не си е получил парите“, обясни Бранимир Миланов.

Британският туроператор фалира, след като в последната минута се провалиха на преговорите да бъде спасен. Правителството в Лондон увери, че ще бъдат организирани полети, с които да се приберат 150-те хиляди британски туристи по целия свят, включително от български черноморски курорти.

В момента „Томас Кук“ има около 600 000 клиенти, които са на почивка в различни места по света.