Брънзалов не очаква нов пик на COVID-19 след изборите

Всички противоепидемични мерки по време на вота били взети, увери зам.-шефът на БЛС

Новини
08:26 - 06 Април 2021
2452
Брънзалов не очаква нов пик на COVID-19 след изборите

"Убеден съм, че няма да има пик на коронавируса след изборите", заяви заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в сутрешния блок на БНТ.

Според него трябва да се смени изборният процес, за да няма такива опашки и толкова бавно да се предават документите. Той подкрепя електронния вариант за гласуване, защото е точен, обективен и нямало да се стига до струпване на хората на опашки. Д-р Брънзалов посочи, че всички противоепидемични мерки по време на парламентарните избори били взети, но всичко опирало до самия човек.

На всички хора от Секционните избирателни комисии било осигурено всичко, за да спазват мерките. Голяма част от членовете на СИК са ваксинирани, но това, което зависи от индивида, не можем да го наложим, каза зам.-председателят на БЛС.

Над 500 000 са ваксинираните с една игла, а общо доказаните случаи на коронавирус в страната са доста над 1 млн. Ваксини ще има следващите дни все повече и повече, като до голяма степен ще има и избор, увери медикът и допълни, че доставката на ваксините щяла да спомогне за ограничаване разпространението на инфекцията.

Освен заявените РНК ваксини, България ще получи още допълнителни ваксини. Всичко това говори, че количеството на ваксинираните ще расте и няма да се стигне до нов пик, подчерта д-р Брънзалов.

Той силно се надява да няма ново покачване на случаите на COVID-19, но поне се намираме в плато, заболеваемостта не се повишава, а леко намалява. По думите му, темата за коронавирус е наистина изключително злободневна, но е факт. Има проблем, който трябва да се решава, настоя д-р Брънзалов.

Той не знае да има похабени дози ваксини. За 70% от ваксините, които самият д-р Брънзалов е получил, е успял да постави 12 дози от един флакон. Не трябва да се изхвърлят ваксините, виждаме какво е в цял свят, призова лекарят.

Близо 100 от медиците са ваксинирани, над 50% от пожелалите учители са ваксинираните и има доста група от третата фаза ще бъдат обхванати и в другите фази. Четвъртата фаза започна масово с ваксината на "АстраЗенека", но постепенно ще се отвори избор на ваксини. Не можем на 100% да обхванем само пациенти, които са над 65-години, каза още д-р Брънзалов и даде пример, че ако дойдат семейство и единият е малко по-млад, той също може да се ваксинира.