Братислава си спомни за Пражката пролет

Преди 51 години войските на Варшавския договор нахлуха в Чехословакия

Новини
14:40 - 21 Август 2019
1643
Братислава си спомни за Пражката пролет

„Животът в свободна и демократична страна не е даденост, а изключителна ценност, за която ние платихме с големи жертви”. Това заяви днес словашката президентка Зузана Чапутова, цитирана от националната информационна агенция ТАСР.

Чапутова написа този коментар във Фейсбук, след като тази сутрин отбеляза в Братислава 51-ата годишнина от нахлуването на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на процеса на демократизация, наречен Пражка пролет.

Пражка пролет започва на 5 януари 1968 и продължава до 20 август същата година, когато СССР и още 4 държави (България, Полша, Унгария и Германска демократична република – ГДР) съюзници от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната.

България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет – с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г.