Братовчедът на Насрала Хашем Сафи Ад Дин ще е новият лидер на "Хизбула"?

Ако Иран се намеси в конфликта между Ливан и Израел, ще стане голяма война, прогнозира арабистът проф. Владимир Чуков

Актуални новини
18:49 - 28 Септември 2024
1189
Братовчедът на Насрала Хашем Сафи Ад Дин ще е новият лидер на "Хизбула"?

Братовчед на Хасан Насрала е вероятният нов лидер на групировката "Хизбула". Това е Хашем Сафи Ад Дин, който е смятан за втория човек в организацията. Той е ръководител на изпълнителния съвет на "Хизбула".

Тази прогноза направи арабистът чл. кор. проф. Владимир Чуков.

"Нещата излизат извън контрол. Ако Иран се намеси в конфликта между Ливан и Израел, ще стане голяма война", предупреди той.

Повод за тези притеснения е вчерашното убийство на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала. За него потвърдиха и от Израел, и от "Хизбула" днес. Той е загинал при въздушна атака от Израел над Бейрут.

Големият въпрос е дали ще има сблъсък на ливанска територия между Ливан и Израел.

"Организацията практически е обезглавена. Не е само Насрала, а целият първи ред от ръководители. Те се чудят какво да правят", описа Чуков ситуацията в "Хизбула" пред БНТ.

Важна подробност е, че Насрала е бил извън Бейрут вчера. Върнал се е там по-късно през деня. Това означава, че израелските сили са знаели добре неговото местонахождение и кога е подходящия момент да нападнат. Според Чуков тази информация е била получена от хора на терен, а не през комуникационни средства.

Той разказа, че преди дни ирански депутат е казал, че започват да записват хора, които да изпратят като въоръжени сили в Ливан. А Израел е отговорил, че няма да допусне ирански самолет да кацне на летището в Бейрут.

Според Мохамед Халаф обаче е малко вероятно Иран да се включи директно в конфликта: "Те нямат нито военните, нито икономическите ресурси, нито вътрешната подкрепа в страната, която да могат да използват. Мисля, че засега ще се въздържат, но може да казват на прокситата си в Йемен и други страни да извършват нападения. Но мисля, че няма да го направят заради предупрежденията на Нетаняху".

Според проф. Чуков Израел не би пристъпил към сухопътна атака към Ливан. Но е важен елемент преименуването на водената от тях операция - от "Стрели на север" (където е Ливан) на "Нов режим".