Братя Найденови ще свидетелстват срещу Васил Божков на 6 ноември

Новини
15:54 - 12 Септември 2024
1040
Братя Найденови ще свидетелстват срещу Васил Божков на 6 ноември

От всичките около 300 свидетели, които са били разпитани в разследването срещу Васил Божков, само 22-ма ще се явят в съда.

Това се разбраха днес страните на прикючилото разпоредително заседание по процеса срещу Божков. Той е обвинен, че е лидер на ОПГ, която не е плащала такси по закона за хазарта, извършвала е принуди, подтиквала е лица да извършват длъжностни престъпления и корупция. Никой от десетимата подсъдими няма претенции към другите и всички поискаха делото да протече по съкратената процедура.

Хазартният бос е съподсъдим заедно с жена си Елена Динева, соченият за негова дясна ръка Георги Попов, бизнесмени, предишни шефове на (бившата) държавна комисия по хазарта и други лица.

На делото днес не дойдоха двамата основни свидетели срещу Божков – братята Боян и Цветомир Найденови. След неволите на Божков с прокуратурата, освен че те се оказаха собственици на още по-апетитни бизнеси в хазартната сфера, станаха и частни обвинители срещу него.

Адвокатът на братята, също посочи съвсем малко свидетели, на които те държат – общо девет, като в това число влизат и самите братя. Така Найденови би трявало да бъдат разпитани в първия ден от тридневен маратон, с който делото ще продължи съответно на 6-и,7-и и 8-и ноември.

По едно съвпадение точно днес се разбра и че Софийската градска прокуратура е внесла в съда другото дело срещу Божков – за подбудителство към убийство и опит за изнасилване. Все още не е насрочено разпоредително заседание по делото.

Разследването по тези обвинения срещу Божков приключи през април тази година.

Божков е обвиняем и по дело за културно-исторически ценности. По друго разследване – за неуспешния атентат с гранатомет срещу покойния вече Алексей Петров, материалите срещу Божков са отделени и по тях се работи