Братя, оправдани за пране на пари от сводничество, съдят държавата за общо 400 000 лева

Общество
11:18 - 03 Август 2022
2320
Братя, оправдани за пране на пари от сводничество, съдят държавата за общо 400 000 лева

Ивелин и Владимир Шишкови от Велико Търново, които са оправдани от три съдебни инстанции по обвинение за пране на пари, придобити от сводничество, съдят Прокуратурата на Република България за общо 400 000 лева неимуществени вреди.

Владимир Шишков претендира и за 17 976 лева обезщетение за претърпени имуществени щети. Исковете са по Закона за отговорността на общините и държавата за вреди.

Съдебната сага срещу братята продължила 10 години. Двамата били изправени пред Окръжния съд във Велико Търново през ноември 2015 г.след като срещу тях бил внесен обвинителен акт от Окръжната прокуратура. Според него в периода от 10 юли 2008 г. до 16 април 2010 г. във Велико Търново са осъществили финансови операции с парични средства, за които са знаели, че са придобити чрез извършени от тях тежки умишлени престъпления. Разследване срещу Шишкови установило, че авоарите им са от трафик на хора с цел развратни действия, чрез използване на принуда и заблуждение.
46-годишният Ивелин Шишков е бил обвинен, че е извършил 25 подобни операции. Владимир /44 г/ пък е уличен в 11 такива деяния.

Според държавното обвинение през 2011 г. братята и приятелката на единия са били осъдени за сводничество в Белгия. На Ивелин Шишков били отредени 6 години затвор и глоба от

33 000 евро, а за брат му и за приятелката му Иглика Бакърджиева- по 40 месеца лишаване от свобода и по 16 500 евро глоба.

Съдът е приел, че тримата са отговорни солидарно за принуждаването чрез заплахи и шантаж на шест жени да проституират. От обвинителния акт срещу тях пък ставало ясно, че Следствието е установило, че приходите от дейността на проститутките са били превеждани в клон на банка във Велико Търново.

Година преди чуждестранните магистрати да постановят присъди срещу тримата нашенци, антимафиоти атакуваха 7 техни имота при шумна спецоперация в старата столица. Тогава Шишкови и Иглика Бакърджиева бяха арестувани по европейска заповед за арест на съдия-следовател от Брюксел. Апелативният съд във Велико Търново наложи постоянна мярка за задържане под стража на търсените из Европа нашенци.
Заповедта за ареста на Шишкови е била издадена след жалби на жертви в Белгия, които се оплакали на тамошните власти, че ги държат в робско подчинение с цел проституция и против волята им. Обвинението срещу братята бе, че са пласирали в чужбина между 10 и 15 млади жени от Велико Търново, Горна Оряховица и други селища от региона уж за гурбет в Белгия, но реално те са били използвани за проституция.