Братята на Кристо не могат да се простят с него

Култура
07:00 - 01 Юни 2020
73584
Братята на Кристо не могат да се простят с него

Актьорът Анани Явашев и инженер-химикът Стефан Явашев няма да може да се простят с брат си - световноизвестния авангардист Христо Явашев-Кристо, който издъхна на 31 май в дома си в Ню Йорк. Двамата няма как да летят сега до САЩ за погребението, тъй като границите все още са затворени, а за Анани и Стефан, които са над 80-годишни е опасно да пътуват във време на пандемия. 

Кристо почина от естествена смърт две седмици преди да навърши 85 години. Той е средният от тримата братя. Всички те са родом от Габрово.

Произлизат от стар разградски род. Дядо им е академик Анани Явашов, открил руините на древния римски град Абритус. Баща им е Владимир Явашев, инженер, роден във Варна. Майка им Цвета Димитрова, е родом от Солун, дъщеря на македонски търговец. Леля им Дора Явашева, е съпруга на видния български политик Иван Багрянов. 

Анани, Христо и Стефан с баща си Владимир във Варна, 1945 

Най-голям е Анани, който е на 87 години, а най-малък е Стефан - на 81. Анани, Христо и Стефан бяха особено близки и въпреки, че художникът никога не се върна в България, откъдето емигрира пред 1957 г., те се срещаха по света.

Анани и Стефан редовно му гостуваха в Ню Йорк и не пропускаха нито една негова изложба в Европа. Тримата се събират за пръв път заедно през 1991 г., близо 35 години след като Кристо напуска България и се установява първоначално в Париж.

Анани Явашев е известен актьор


Анани Явашев завършва средното си образование във Френски лицей в Пловдив, след което завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Актьорската си кариера започва в Габрово, играе в Младежкия театър и други български театри, участвал е в повече от 
50 български филми, между които „А бяхме млади“, „Бъди щастлива, Ани“, „Карамбол“, „Игрек 17“ и др.

Стефан Явашев е инженер-химик, известен е с това, че е изобретател на "Верото". 

Стефан Явашев е инженер-химик

През последните 25 години с Кристо работи неговият племенник Владимир, който е син на Анани Явашев. Владимир завърши кино в САЩ, но е дясна ръка на чичо си в неговите проекти през последните две десетилетия.

Екипът на Кристо в езерото Изео. Правият е племенникът му Владимир. Снимка: Christo/Wolfgang Volz

 

Вероятно Кристо Явашев ще бъде изпратен в последния му път от тесен кръг от най-близките му сътрудници, така както бе и по време на прощаването със съпругата му Жан-Клод през 2009 г. Тя почина в резултат на усложнения на мозъчна аневризма.

Кристо и Жан-Клод - млади и влюбени в Париж

Близките на Жан-Клод изпълниха нейното желание тялото й да бъде дарено за научни изследвания. Кристо от своя страна помоли всички, които искат да почетат паметта на съпругата му, да не изпращат цветя, а да дарят пари за благотворителност.

На челната снимка: Анани, Стефан и Христо Явашеви като малки