Браво, Банов: Дават по 1 заплата на свободните артисти

Подкрепата е за музиканти, актьори и художници с доход до 1000 лева на месец от 2019-а

Култура
09:02 - 10 Април 2020 (обновена)
3135
Браво, Банов: Дават по 1 заплата на свободните артисти

Министърът на културата Боил Банов съобщи, че се взимат антикризисни мерки за свободните артисти у нас. За времето на извънредното положение и още 1 месец след това се осигурява по 1 минимална работа с осигуровки.

Парите са предвидени за онези, които миналата година са заработвали до 1000 лева на месец, уточни Банов на извънреден брифинг в Министерския съвет. 

"Много държа хората да имат самочувствие да дойдат да си заявят помощта. Очакваме от артистите след това пък да се погрижат за нашия дух", коментира той.

Банов каза още, че се разработват и нови схеми след извънредното положение с цел да се даде възможност за силно насищане на проекти, финансирани от Национален фонд "Култура", за да се увеличат драстично и бюджетите. Ще има облекчения и на административните тежести върху проектите. "Мислим и занапред", увери министърът. И отсече, че това не са социални помощи за хората на изкуството, а подкрепа. 

Очакването на социалния министър Деница Сачева е за около 1200 души в сферата на културата, които да се възползват от помощта. И добави, че се продължава програма "Мелпомена" за държавните и общинските театри и продуцентските къщи, която подкрепя няколкостотин души. Схемите общо ще струват на държавата около 2,7 милиона лева.

А по време на брифинга Банов се извини за гафа с пушенето си в кабинета при едно от първите дистанционни заседания на правителството. Той увери, че ще плати акта, съставен от столичното РЗИ, но не уточни кога, тъй като към момента членовете на кабинета работят без заплати.