Браво! Бившата жена на Ахмед Доган стана актриса

Красавицата Ширин Карнобатлъ играе Ширин в „Ягодова луна”

През ключалката
23:21 - 14 Март 2020
15332
Браво! Бившата жена на Ахмед Доган стана актриса

Бившата жена на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган стана актриса!

Един ден Ширин Карнобатлъ - красивата бивша съпруга на Ахмед Доган, се среща с актьора Христо Мутафчиев. “Знаеш ли, вчера ми изпратиха сценарий, започвам да снимам нов сериал. Много е интересно, защото една от героините в него се казва Ширин”, казва ѝ актьорът.

Карнобатлъ не може да повярва - за първи път жена с нейното име се появява в сериал. Затова и веднага пита дали става въпрос за българска, или за някаква чужда продукция. “Да, български е”, отговаря ѝ Мутафчиев. “А дали има избрана актриса за ролята?”, продължава любопитно Ширин. Христо Мутафчиев няма идея - все пак тепърва започват снимките, екипът не се е събирал, така че трябва да провери, преди да ѝ каже. “Ако случайно няма, аз бих искала да се явя на кастинг за тази роля. Искам да изиграя Ширин”, категорична е тя пред „24 часа”.

Нито Христо Мутафчиев, нито хората около Карнобатлъ са учудени от желанието ѝ - завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ. Ден по-късно Ширин разбира, че продуцентите все още не са избрали актриса за екранната ѝ съименичка. Свързва се с тях и те ѝ пращат диалог на героинята с нейната добра приятелка Светла. Казват ѝ да заснеме видео в домашни условия.

С малко помощ от дъщеря си и нейна приятелка Ширин организира всичко. Научава репликите на героинята си наизуст, а дъщеря ѝ чете думите на Светла. “Приятелката на дъщеря ми ни направи клипчета - после подбрахме най-доброто и го пратих на продуцентите.”

Те толкова харесват изпълнението на Карнобатлъ, че я канят да стане част от сериала им – това е новата драматична поредица “Ягодова луна”, която тръгна в ефира на Нова телевизия. “Така героинята ми Ширин намери мен, а не аз нея.

Ако тя не се казваше така, а беше например Мария или Айлин, аз никога нямаше да чуя, че се снима сериал, и никога нямаше да се явя на кастинг”, казва Карнобатлъ.

Заради съвпадението на имената мнозина смятат, че актрисата играе себе си в сериала. Но истината е друга. Героинята ѝ се казва Ширин Дере, библиотекарка е, омъжена жена с три деца. И най-добра приятелка на Светла (Стефка Янорова) - майка на главния герой, пожарникаря Георги (Александър Сано).

“Почти до края няма да стане много ясно за героинята ми, надявам се при втори сезон да се развие историята ѝ. Но не съм аз. Не играя себе си”, казва с усмивка Ширин Карнобатлъ. Допада ѝ това, че в сериала дава съвети на една майка със син – същото, което прави и със своите най-близки приятелки. “По странно стечение на обстоятелствата и трите ми приятелки нямат мъж до себе си, както е Светла. И трите имат синове, както е Светла. И им давам абсолютно същите съвети. Така героинята ми е много близка до мен”, разказва Ширин.

Макар да е завършила НАТФИЗ, това е и първата ѝ роля пред камера - не е участвала нито в кино, нито в телевизионна продукция. Не е играла никъде другаде освен в учебния театър на академията. Така че, разбираемо, се вълнува много, когато отива на снимачната площадка - първия ден цялата трепери. “Но беше изключително приятна емоция и приток на адреналин”, разказва Ширин Карнобатлъ.

От дете тя мечтае да се занимава с актьорско майсторство. Когато е 6-годишна, я записват в детската театрална школа в родния ѝ Плевен. От първи клас започва да пее в ансамбъл - в Детски вокално-инструментален състав “Знаме на мира”, където е хористка. “Цялото ми детство мина на сцената. Беше си ми тръпка от мъничка.”

Нейните родители обаче се стремят да я насочат към друго. В града им има два висши института - медицински и учителски. “Избирай - или учителка, или лекарка”, все ѝ казва майка ѝ. Ширин завършва гимназия и се затваря вкъщи - по цял ден учи биология и химия, за да се подготви да кандидатства медицина. Но когато на човек не му идва отвътре, роден е за друго, изпитал е тръпката от сцената, няма как да стане лекар. Затова и Ширин хвърля учебниците две седмици преди кандидатстудентските изпити. “Няма да се явя на изпит в Медицинския университет!”, казва тя на родителите си. И започва да се подготвя за НАТФИЗ.

“Ти добре ли си? Кой ще те приеме там, хората с години кандидатстват и не влизат!”, възмутено отвръща майка ѝ. Но Ширин настоява на своето и започва усилена подготовка с помощта на актьор от плевенския театър. Явява се на изпита в театралната академия и за учудване на майка си я приемат.

Класирана е на 8-о място от общо 500-те кандидати. Влиза в класа на Богдан Сърчаджиев. “Той почина по време на нашето обучение, когато бяхме във втори курс. Професор Пламен Марков пое нашия курс.”

Докато следва в академията, Ширин се омъжва за Ахмед Доган, забременява и ражда първото си дете. Но успява да завърши - спомня си как ходи на изпити с момиченцето си, което е съвсем малко, а колегите ѝ с разбиране ѝ помагат.

“Вече бях майка и дълго време не съм мислила в посока актьорско майсторство и изяви. Майчинството ме грабна и изцяло се отдадох на детето си”, разказва тя. Животът ѝ тръгва в друга насока и през годините така и не се връща към актьорството, макар винаги да ѝ е било тръпка. “Когато отида на театър и гледам някаква постановка, усещам едни такива трепети и си казвам: И аз искам да съм там, искам на сцената, искам да играя! Ето, сега е бил моментът да се случи това!”

През годините се занимава с различни неща - с търговия, работи и във външнотърговска фирма като преводач, след това става експерт в Национален фонд “Култура”. Когато влиза там, сама усеща, че дипломата от НАТФИЗ не ѝ стига. Затова решава да продължи образованието си. Така записва и завършва магистратура по европейска публична администрация в Софийския университет. Това сега ѝ помага в работата ѝ – занимава се със сценични изкуства в Министерството на културата.

Ширин не съжалява, че се е разминала с актьорството преди години. “Другият живот, който изживях и по никакъв начин не беше свързан със сцената, ми донесе страшно много опит. Нямаше да го натрупам, ако бях започнала от самото начало да се занимавам само с актьорското майсторство. Смея да твърдя, че вече имам сериозен житейски опит в различни сфери, а това си е богатство.”

Ширин заедно с дъщеря си Демет

Сред хората, които най-силно я подкрепят във всичко, е дъщеря ѝ Демет.

Момичето е на 23 г. и е последна година студентка по връзки с обществеността в Софийския университет. Когато завършва Втора езикова гимназия, за разлика от много свои съученици, категорично отказва да замине да учи в чужбина. Демет е вече самостоятелна - живее сама и се издържа, като работи като професионален гримьор. “Много се гордее с мен и ми се радва. Тя също е много артистична, но само пред близки. Пред непознати е изключително притеснителна”, казва майка ѝ.

Момичето ѝ може да не тръгне по нейния артистичен път, но самата Демет е много романтична и обича да пише. Вече има написани доста стихотворения, в които се вижда колко добре умее да борави с думите. “Това са ми го казвали доказани поети и писатели. Давала съм им да прочетат нейни стихове. По думите им са страхотни”, обяснява Ширин.

Името на дъщеря ѝ означава букет. Още докато е бременна с нея, Ширин иска да нарече момичето си на името на своята свекърва – майката на Ахмед Доган Демирие. “Синът му е кръстен на нея и се казва Демир. Исках детето ми да носи поне първата буква – Д. Бях си направила цял списък с женски имена, които започват с Д. Естествено, консултирах се с баща ѝ да каже и той какво му харесва”, разказва Ширин. “Изборът е твой – ти ще решиш какво да е името на детето”, отговаря ѝ Доган. Така Ширин се спира на Демет – струва ѝ се най-благозвучно, кратко е, а и има много хубаво значение.

Ширин няма представа дали бившият ѝ съпруг я е гледал как се справя като актриса в сериала на Нова тв. Двамата поддържат нормални взаимоотношения, понякога се и чуват по телефона. “Държим се уважително и мило, все пак като разведени хора. Няма някаква злоба - нито той към мен, нито аз към него. Всичко просто вече е минало, ние сме зрели, нормални хора.”

След развода с Ахмед Доган тя не се омъжва повторно. Двамата са заедно общо 9 години. “Това, което мога да ви кажа за тогава, е, че през тези 9 години животът ми с него ми даде нещо, което не са могли да ми дадат двата университета, които съм завършила. Това е много ценен опит.

Да живееш с такъв човек, да се докоснеш до такава величина и такъв ум, е ценен опит, за което съм благодарна на съдбата. Заради това не съжалявам, че не съм стартирала веднага с актьорско майсторство, или че животът ми не е протекъл по друг начин.”

Но и след раздялата с почетния лидер на ДПС медийният интерес към Ширин не отслабва. Често се появяват публикации за нея в различни издания. Преди години излизат папарашки снимки как тя продава златни накити в един от моловете. “Тогава не дойдоха дори да ме попитат нещо. Често се случва да пишат за мен. Не ме дразни, защото всички публикации са положителни, макар да не са истина. Ако са някакви неприятни неща, сигурно много бих се подразнила”, усмихва се Ширин.