Браво, Гълъб, браво, Донев: Днес пускаме Македония да преговаря с ЕС

Двустранният протокол бе подписан от бившата външна министърка Теодора Генчовска и македонския й колега Буяр Османи на 17 юли

Балкани
08:57 - 07 Септември 2022
4013
Браво, Гълъб, браво, Донев: Днес пускаме Македония да преговаря с ЕС

Протоколът, с който напълно се вдига българското вето върху старта на преговорите на Северна Македония с ЕС, ще одобри на заседанието си днес служебният кабинет начело с Гълъб Донев. Това е първа точка в дневния ред.

Документът бе подписан от бившата външна министърка Теодора Генчовска и македонския й колега Буяр Османи на 17 юли в София. Протоколът е задължителна част от френското предложение за членство на Северна Македония в ЕС и подписването му е условие, за да се проведе първата междуправителствена конференция, с която трябва да се даде реален старт на преговорите.

В протокола се съдържат четирите искания на България - да се разрешат историческите въпроси, българите да бъдат вписани в конституцията, да се сложи край на езика на омразата и Северна Македония да отвори досиетата на югославските тоталитарни комунистически служби (УДБА). Записани са и конкретни срокове, в които това трябва да стане (Виж целия документ долу).

На 19 юли в Брюксел вече имаше междуправителствена конференция. Тя обаче даде реален старт на преговорите единствено за Албания, макар и македонците също да присъстваха. Причината за това е, че Тирана отдавна е изпълнила условията, но трябваше да чака България да вдигне ветото за Северна Македония. 

Истинските преговори на Скопие по главите на договора с ЕС всъщност ще започнат едва след като българите бъдат вписани в конституцията на РСМ като държавотворен народ. Това е записано както в протокола, така и във френското предложение. Тогава ще има и нова междуправителствена конференция.

Решението българското правителство да одобри протокола идва два дни след визитата на македонския премиер Димитър Ковачевски в София в понеделник. Официалната тема за разговорите му със служебния премиер Гълъб Донев бе енергетиката и възможностите България да дава повече ток на Скопие през зимата, както и да осигурява природен газ през хранилището в "Чирен". И двамата премиери обаче признаха, че разговорът им се е оказал много по-дълъг от първоначално предвиденото.