БРАВО, ГОСПОДИНЕ! Печалбите на банките продължават да растат

Активите на банковата система достигат 108.6 млрд. лв. в края на юни

Икономика
14:53 - 18 Октомври 2019
1570
БРАВО, ГОСПОДИНЕ! Печалбите на банките продължават да растат

Ниските лихвени проценти не се отразяват негативно върху доходността на българските банки. През второто тримесечие на тази година те подобряват финансовия си резултат, като в същото време делът на лошите и необслужвани кредити продължава да намалява. Това се посочва в тримесечния отчет на банковата система, публикуван от Българската народна банка.

Към средата на 2019 г. наблюдаваните през изминалата година тенденции в банковия сектор се запазват, което в голяма степен е обусловено от отсъствието на съществени изменения в макроикономическите условия. Лихвените проценти в страната остават на ниски нива под влияние на запазващата се политика на монетарни стимули в еврозоната. При съществуващата стопанска конюнктура са налице увеличаване на заетостта и бърз растеж на трудовите възнаграждения, посочват от централната банка. Продължителното задържане на лихвените проценти на ниски равнища ограничава нарастването на лихвените приходи, но от друга страна, оказва и положителни ефекти върху доходността на кредитните институции. Например, от гледна точка на възможностите за привличане на финансови ресурси на ниска цена, както и посредством действието си на фактор, който създава условия за повишено търсене на кредити и подпомага обслужването на съществуващите задължения, се казва още в анализа на БНБ.

Активите на банковата система достигат 108.6 млрд. лв. в края на юни, като се увеличават с 0.3 % през второто тримесечие на годината. Делът в активите на петте най-големи банки в края на юни е 59.9% (при 59.8% в края на март). В общите активи на банковата система към края на юни делът на дъщерните банки от ЕС е 72.2% (72.4% в края на първото тримесечие), а на клоновете на трезори от ЕС – 2.9% (3.0% към март). Пазарният дял на банките с местен акционерен капитал се запазва без промяна (21.5%). Делът на клоновете на банки извън ЕС (0.1%) също не се променя, а този на банките извън ЕС е 3.2% (3.0% в края на март). Размерът на активите на банковата система, като дял от брутния вътрешен продукт, в края на юни 2019 г. възлиза на 95.8% (при 97.9% три месеца по-рано).