Браво! Графит на Левски и Ботев в Лясковския манастир

Новини
14:00 - 16 Юни 2023
2204
Браво! Графит на Левски и Ботев в Лясковския манастир

Кампанията за изработване на нов графит на подпорната стена по пътя за манастира „Св. св. Петър и Павел” завърши успешно и 50-метровото каменно платно вече е изписано с ликовете на Левски, Ботев и други национални символи.

По графита работиха някои от най-добрите майстори на този жанр като NASIMO, който изрисува цистерните на „Домейн Бойар“, смятани за най-голямото графити платно в света.

Идеята за графита е на лясковчанина Николай Геранлиев, който започна кампания за събиране на средства с намерението графитът да е готов около 2 юни – Деня на Ботев.

Събрани бяха 10 000 лева, а за изработката на самия графит бяха похарчени малко над 9000 лв. Предварителните намерения бяха с остатъка от средства да се ремонтира скривалището на Левски в манастира над Лясковец.

По стари предания монахините разказват, че Апостола се е крил тук, минавайки по таен тунел. Смята се, че се е крил в бивша щерна, издълбана в скалите под манастира. Идеята е това място да се почисти, облагороди и да се направи достъпно чрез стъклен таван за туристи.

Останалите от изработването на графита средства няма да стигнат, затова кампанията продължава. Желанието на Геранлиев, който е организатор на най-големия хип-хоп фестивал в България GOLOKA Fest, за предстоящото му четвърто издание гостите да имат нови две атракции за посещение – графита и скривалището.