Браво! Джо Байдън сваля кожи от богатите

Вдига корпоративния данък на 28%, а най-богатите ще дават 39,6%

Икономика
10:01 - 31 Март 2021
3041
Браво! Джо Байдън сваля кожи от богатите

Американският президент Джо Байдън планира да увеличи корпоративния данък от 21% на 28%, предава Axios, цитиран от БНР.

Демократът Байдън щял да върне най-високата ставка на корпоративния данък от 39,6% за онези компании, които правят над $400 000 годишно, според президентските съветници. 

Освен това президентът има намерение да наложи още глобален минимален данък върху печалбите от чуждестранни дъщерни дружества, данък върху капиталовите печалби като редовен доход за богатите и върху нереализираните капиталови печалби в случай на смърт.

Мерките щели да доведат до $1,8 млрд приходи за хазната, с които ще бъдат покрити разходите за инфраструктура и социална сигурност.

Изнесената информация оправда опасенията на републиканците, че намерението на администрацията в Белия дом да отпусне $1,9 млрд. за подпомагане на икономиката, ще бъдат върнати под формата на данъци.

Мярката на демократа Байдън е изключително социално ориентирана и цели връщане на прогресивно подоходното данъчно облагане за по-справедливо разпределение на благата. Така по-богатите ще плащат повече, а по-бедните – по-малко.

В България корпоративният данък е 10%. Той бе въведен по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. В предизборната си кампания през 2021 от БСП искат въвеждане на прогресивно подоходно данъчно облагане.