Браво на Варна! Цяла седмица нито един заразен

Актуални новини
11:42 - 16 Май 2020
3448
Браво на Варна! Цяла седмица нито един заразен

Браво на Варна! През изминалата седмица в областта няма лабораторно доказани положителни лица за COVID-19. Добрата новина съобщиха от Районната здравна инспекция.

Епидемиологично проучени контактни на положителни за COVID–19 са 25. Изготвени предписания за поставяне под карантина са 4. 1562 са връчените предписания за поставяне под карантина на пътници.

За периода служители на инспекцията са извършили проверки на 162 обекта, във връзка със спазването на Заповедите на Министъра на здравеопазването относно извънредно положение. Проверките са извършени в заведения за хранене и развлечения, хипермаректи и магазини за хранителни стоки, аптеки, салони за красота, магазини за домашни потреби, магазин за дрехи и др. Във връзка с провеждане на задължителни противоепидемични мерки е връчено 1 предписание за провеждане на задължителни противоепидемични мерки на отговорното лице в магазин за дрехи.

За периода са извършени 7 броя проверки на предлаганите в аптеките биоциди. Обработен през отчетния период е 1 сигнал, постъпил по електронна поща, който е неоснователен. Сигналът е за присъствие на хора в хипермаркет без маски. Направени са и проверки на 3 адреса на лица за спазване на карантина.

Връчено е едно предписание за спазване на 28-дневния карантинен срок на поставено под карантина лице, с положителна проба за COVID-19 и 2 предписания за спазване на 14-дневния карантинен срок на лица, пристигнали от други държави. От служители на отдел “Организация и контрол на медицинските дейности” са направени общо 7 проверки на аптеки. Няма наложени санкции.