Браво! Спасихме мечка, пленена в Скопие

Актуални новини
19:22 - 21 Септември 2022
2772
Браво! Спасихме мечка, пленена в Скопие

От тази седмица паркът за мечки в Белица има нов обитател – шестгодишната Ива. Тя пристига у нас, след като е спасена от плен в Скопие.

„Ива вече се намира на сигурно място в парк за мечки „Белица” при себеподобните си. Мисията по нейното спасяване и трансфер се осъществи безпроблемно и по план, за което благодарим на кооперацията между българските, гръцките и македонските власти”, заяви Димитър Иванов, директор на парка.

Историята на Ива е вълнуваща. Като съвсем малко мече, тя е намерена изоставена и осиротяла и е предадена на частен собственик в Скопие. Оттогава живее в неговото имение.

Ива няма възможност да бъде рехабилитирана и върната обратно в дивата природа, а в Северна Македония няма подходящ за вида приют или убежище, където тя би могла да бъде отгледана и настанена със своя вид. До есента на 2017 г. тя е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава съвсем сама.

От фондацията „Четири лапи” припомнят, че са спасили мечето Теди от Зоопарка в Щип през ноември 2020 г.

Сега получихме шанс да спасим и бившата му спътница, защото нейният собственик пожела да я предаде на „Четири лапи” доброволно, казват от фондацията.

Ива е била отглеждана в задния двор на къщата на собственика. Мечката е имала малко бетонно вътрешно помещение за свой дом. А условията за нейното отглеждане са били крайно неподходящи и изключително рискови мечката да избяга от заграждението, тъй като конструкцията не е била достатъчно стабилна и безопасна за отглеждане на възрастна мечка.

„Със спасяването на Ива целим не само цели да подобрим значително живота на мечката, но и да продължим  усилията си за прекратяване на жестокото незаконно пленяване на кафяви мечки в Северна Македония в рамките на инициативата #saddestbears Southeast Europe”, заявяват още от „Четири лапи”.