Браво! Учител откупи крадена манастирска икона

Актуални новини
11:10 - 18 Януари 2022
1600
Браво! Учител откупи крадена манастирска икона

Православният манастир „Свети Архангел Михаил“ край град Дебелец си върна икона, открадната от светата обител  преди четвърт век. Тя изобразява св. Йоан Предтеча и е откупена на аукцион.

Главна заслуга има младият учител по история във великотърновското СУ „Вела Благоева” – Йордан Райков. Той е родом от Дебелец, живее там и познава обителта отблизо.

На почти 23 години е, а през изминалото лято завършил специалност „История” във Великотърновския университет. Още от 7-и клас, почти 10 години младият мъж е част от клуб „Традиция” във Велико Търново и е участвал в много възстановки у нас и в чужбина.

С интерес към старините през есента на 2021 г. попада в интернет на един аукцион и му прави впечатление, че се продава икона, която му е позната и визуално, и като изпълнение.

„Знам, че иконата на св. Йоан Предтеча липсва. През 1997 г. в манастира се извършва кражба, незнайно от кого до момента, но тя е сред откраднатите ценности. Решихме да я откупим с манастирското съгласие и тя пристигна при нас през ноември”, разказа за в. „Борба” Йордан Райков.

В откупката учителят влага и лични средства. Той сподели, че е православен християнин и през живота му са се случвали достатъчно чудеса, които са подкрепяли вярата му още от малък. И че човек трябва винаги да вярва в нещо – било то в бог, в собствените способности или в съдбата.

Иконата на св. Йоан Предтеча е с размери приблизително 25 на 30 см. Изписана е от майстор от Тревненската школа в средата на XIX век, по времето, когато се строи сегашната сграда на манастира – 1856 г.

Тогава майстор Петко изгражда централния храм. От същата година е и оригиналният иконостас. През 1997 г. са откраднати иконите от целия апостолски ред на иконостаса, както и по-малки икони. Това, което знае Йордан Райков, е, че липсва и иконата на св. Спиридон.

Манастирът „Св. Архангел Михаил” се възстановява от 2019 г., като десетилетия наред е бил център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили общи пространства. Преди две години обителта е поверена на грижите на йеросхимонах Димитрий Зографски. Свещеникът е бил около 15 години в Света гора. Още през 2011 г. той поема манастира и се грижи за него.

Светата обител „Св. Архангел Михаил” е с много стара и славна история. Основан е през 1089 г. По времето на Второто българско царство манастирът преживява най-големия си разцвет и се ползва със статут на царски манастир. Негови ктитори са братята Петър и Асен, а цар Иван Асен II често го посещавал. В следващите векове тук функционират книжовна и иконописна школа.

Това, което са замислили Йордан Райков и отец Димитър, е да бъдат отпечатани картички, включващи и историята на манастира. Като историк, учителят събира материали и се надява един ден да я опише.