Браво! Учителка на 100 г. чете и шие всеки ден

Райна Жекова бе наградена като читател на 2019-а в Ловеч

Общество
12:33 - 08 Януари 2020
2525
Браво! Учителка на 100 г. чете и шие всеки ден

Въпреки стоте си години Райна Жекова продължава да чете, шие и решава кръстословици. Наскоро бившата учителка бе наградена като читател на 2019 година от Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" и получи почетен медал на община Ловеч за дългогодишната педагогическа дейност и издигане престижа на града в областта на образованието и във връзка с кръглата годишнина. С нея се е срещнала кметът на Ловеч Корнелия Маринова, съобщават от градската администрация.

Радвам се, че ви намирам в добро здраве и все така с висок дух и свежа памет, е заявила кметицата, която й е подарила луксозно издание на романа "Време разделно".

"Чета от много малка, първата ми книга бе "Златното ключе" от Ангел Каралийчев.

Райна Николова Жекова е родена на 8 септември 1919 г. в Ловеч. Съпругът й Иван Жеков е починал преди десетина години. Семейството има двама сина, единият - Николай, сега е лекар в Самоков, другият не е сред живите. Имат и четирима внуци и трима правнуци. Правнучката Ирина живее в Брюксел, един от внуците пък е морски капитан.

От 1955 г. Райна Жекова постъпва като учител, а после е и директор в ловешкото училище "Васил Левски", където работи до своята 55-годишнина.