Браво! Вадим Vera Su напролет

Актуални новини
19:20 - 13 Октомври 2021
2812
Браво! Вадим Vera Su напролет

Лека-полека започнаха да се сбъдват прогнозите дори и на неспециализираната публика, че корабът Vera Su ще стои много дълго време край Камен бряг. Прокрадват се и опасения, че просто ще си остане там.

Така днес капитан Валентин Енчев от "Морска администрация" коментира, че заради лошото време операция по вадене на съда може да се проведе едва през април. Той се позова на една от салвидж компаниите, чийто представители са във Варна.

Досега българските власти официално твърдяха, че изчакват времеви прозорец за последващи действия, като разтоварване например. Съобщенията внушаваха, че до ден-два те ще бъдат предприети. Но прозорецът не дойде, а времето в следващите месеци няма как да се подобрява.

Все още не е ясно дали корабът е обявен за погубен, както каза шефът на "Морска администрация" след огледа в понеделник. На борда тогава се качиха двама водолази. Подробности за статута на съда се очаква да има утре.

"Морска администрация" съобщи днес, че все още е възможно собственикът да предприеме действия по спасяването му. България също можела да се намеси, но ако бъде установено замърсяване на околната среда. А досега такова липсвало.