Браво! Виктор Лилов спечели първото в историята двойно злато по химия и биология

Българският ученик възнамерява да продължи своето образование в Кеймбридж

Новини
15:38 - 16 Юли 2024
1110
Браво! Виктор Лилов спечели първото в историята двойно злато по химия и биология

Виктор Лилов спечели първото в историята двойно злато на Международните олимпиади по химия и биология. Той е и единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) 2024. 

Това съобщиха от пресцентъра на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Този рекорд е поставен, след като българският ученик спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 година, където участваха ученици от 88 държави, а само преди дни той спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 и

с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

Само след дни Виктор Лилов ще участва в Международната олимпиада по химия 2024 в Саудитска Арабия. Ако там спечели злато, той ще надгради собственото си световно постижение.

От шести клас 17-годишният ученик се занимава с биология, а от седми неотлъчно участва на националната олимпиада по биология и ЗО. Интересът си по химия Виктор Лилов открива в 9 клас, когато взима участие в националните кръгове на олимпиадата.

Тази година той завърши СМГ, като ще продължи своето образование в Кеймбридж, Тринити Колидж в специалност "Природни науки".