Бразилия е фаворитът, Меси с последен шанс

Португалия може да е приятната изненада, но Германия, Англия и Франция остават в голямата игра

Спорт
15:55 - 16 Ноември 2022
3533
Бразилия е фаворитът, Меси с последен шанс

На всяко първенство има основни претенденти, аутсайдери и такива, които ще спечелят нещо неочаквано. Е, след дни стартира Световното в Катар - необикновено, защото е през зимата, защото е най-скъпото до момента. Защото има също своя чар, който ние ще оценим впоследствие.

Всички се надяват да е готино, да е атрактивно и да има на какво да се насладим. А и всеки от нас има своя любим отбор, за който ще стиска палци и ще крещи пред телевизора. а може и на стадиона на живо, разбира се.

Lupa.bg ще ви представи в няколко части фаворитите, загадките, аутсайдерите, а какво ще се получи накрая, ще видим във втората половина на декември.

ФАВОРИТИТЕ

Бразилия
Бразилия е допуснала само 10 гола в последните си 28 мача - цифра, която ни дава необичаен поглед към отбора на Тите. През 2014 г. Дунга се опита да превърне Селесао в надежден отбор, но това беше скучно и неубедително. Подходът на Тите е различен - той отделя много време на играта в защита, но същевременно разгръща ръцете (или по-точно краката) на своята атакуваща група.

Неймар, Ричарлисон, Антони, Винисиус, Габи Жезус - всеки от тях може да създаде опасност. И когато Каземиро го подкрепя, а центърът на защитата играе надеждно, резултатът е вълшебен. Неслучайно повечето букмейкъри определят Бразилия като основен фаворит на турнира в Катар.

Франция
Франция има задачата да защити шампионската титла, защото поне според състава си е един от най-силните отбори в света. Но в Катар ще видим една малко по-различна Франция от тази в Русия.

Канте и Погба са контузени, а Карим Бензема вероятно ще бъде в основата на атаката. Между другото, за нападателя на Реал Мадрид турнирът е особено важен - в кариерата му едва ли ще има друг Мондиал.

На Евро 2020 видяхме, че дори Франция може да допусне грешки и да падне от съперници като Швейцария. Способен ли е отборът на Дидие Дешан да се върне в режим на чудовище?

Англия
56 години без спечелена Световна купа е твърде дълъг период за страна, която се смята за родоначалник на футбола. Гарет Саутгейт е един от най-успешните треньори на Англия през последните десетилетия, но е упрекван за скования си стил и нежеланието да използва максимално потенциала на атаката.

В момента Англия разполага с перфектната комбинация от опит и младост. Има опитен Кейн и млад и гладен за успех Белингам. Въпросът е дали амбициите на отбора ще бъдат съчетани със защитната линия, към която напоследък има все повече въпросителни.

Аржентина
За Албиселесте основната интрига е очевидна - може ли отборът да помогне на Меси да спечели толкова важна Световна купа за неговото наследство и да се нареди до Марадона? През 2014 г. Лео се спря на крачка от трофея и по собствените му признания не успя да се възстанови в продължение на година.

Сега Аржентина разполага с по-малко звезден, но далеч по-балансиран и надежден състав, когато играе у дома. Меси все още разполага с картбланш за творчество, докато останалите членове на отбора играят своята роля за общия успех.

Тази тактика вече даде резултат, тъй като Аржентина спечели Копа Америка. Сега е време да го тестваме отбора и на най-високо ниво.

Белгия
От десетилетие насам се говори за златното белгийско поколение, което трябва да спечели поне една голяма титла. Дотук всичко е наред - най-добрият резултат на Белгия на Световното първенство е третото място.

Отборът все още изобилства от звезди, но междувременно Азар едва ли е един от най-добрите играчи на най-високо ниво в Европа. Между другото, Белгия вече е един от най-опитните отбори в турнира, включително по отношение на възрастта. Очакванията към отбора са високи.

Испания
Испанското златно поколение си отиде - от старата гвардия, която взе златото през 2010-а, остана само Бускетс. Луис Енрике все още разполага с невероятно обещаващ отбор. Педри, Гави, Фати и Торес са тези, от които се очаква да пробият на международно ниво.

Амбициите на Испания са подкрепени от ясна структура на позиционната игра и редица опитни играчи. Испанският отбор все още изглежда твърде суров, за да бъде достоен за борба за световната титла (например нерешеният въпрос с нападателя), но класата на играчите позволява на "червените фурии" да бъде високо в класирането.

Германия
Германците бяха едно от най-големите разочарования на Световното първенство по футбол през 2018-а - действащите световни шампиони дори не успяха да излязат от групата. Последвалата оставка на Йоахим Льов сложи край на неговата ера в националния отбор.

Ханзи Флик, бившият асистент на Льов, който се прочу с успехите си в Байерн Мюнхен, пое ръководството на Бундестима.

Основната характеристика на новия германски отбор е меркурианската атакуваща група със Сане, Хаверц и Гнабри. Освен това в ролята на опорен халф е опитният Томас Мюлер, както и Джамал Мусиала, който е определян като един от най-талантливите млади футболисти в Европа.

Накратко, Германия разполага с всичко необходимо, за да се класира отново за финала на турнира. Въпреки че през 2022 година резултатите на германците са толкова слаби - само 2 победи в 8 мача.

Португалия
Единственият недостатък в биографията на Кристиано Роналдо е липсата на спечелена Световна купа. В Катар той ще бъде подпомаган от партньори от висшия ешелон - най-вече Бруно Фернандеш, Бернардо Силва и Жоао Кансело. Можете да си спомните и за Рафаел Леао, Рубен Диаш, Жоао Феликс, Нуно Мендеш и много други.

Съставът на Португалия е просто огромен - вероятно дори по-силен от този, който спечели Европейското първенство през 2016 година. Въпросът е дали Фернандо Сантош ще успее да се възползва максимално от нея.

Нидерландия
Легендарният Луис ван Гаал се подготвя за своя "последен танц". Вече е известно, че треньорът ще сложи край на кариерата си след Световното първенство, като този турнир е последната възможност да направи подарък на страната си.

Футболна Нидерландия претърпя катастрофа през 2018-а, като не успя да се класира за Световното първенство, и затова е трудно да бъде причислена към фаворитите. Но оранжевите са уверени в класирането, а освен звездите Ван Дайк и Де Йонг, в състава има още много качествени играчи.

Защитата на лалетата е добра - Ван Дайк, де Лихт, Аке, Де Врай. Въпросът е дали този отбор може да бъде ефективен в атака. Надеждата е за бързо възстановяване от контузия на Мемфис Депай.