Бразилия обяви извънредно положение заради птичи грип

Министерството на земеделието заяви, че е създало център за спешни операции

Свят
11:30 - 23 Май 2023
1219
Бразилия обяви извънредно положение заради птичи грип

Бразилия обяви извънредно положение за 180 дни заради първия в страната установен случай на високопатогенния вирус на птичи грип H5N1 при диви птици, съобщава "Ройтерс".

Съгласно насоките на Световната организация за здравеопазване на животните заразата при диви птици не изисква налагането до търговски забрани. Въпреки това огнище на птичи грип във птиферма обикновено води до умъртвяване на всички птици и може да доведе до търговски ограничения от страните вносителки.

Бразилия е най-големият износител на пилешко месо в света с продажби за 9,7 милиарда долара през миналата година. Досега страната е потвърдила осем случая на H5N1 при диви птици, от които седем в щата Еспирито Санто и един в щата Рио де Жанейро.

Министерството на земеделието заяви, че е създало център за спешни операции по координиране, планиране и оценка на "националните действия, свързани с птичия грип".

Въпреки че основните щати за производство на месо в Бразилия са на юг, правителството е нащрек след потвърдените случаи, тъй като в някои страни птичият грип при дивите птици впоследствие се е прехвърлял и в птицеферми.

Акциите на базираната в Бразилия BRF SA - най-големият износител на пилешко месо в света, се повишиха с 3,6% преди решението на правителството и приключиха деня с понижение от 0,5%.

През уикенда Министерството на здравеопазването съобщи, че проби от 33 предполагаеми случая на птичи грип при хора в Еспирито Санто, където Бразилия потвърди първите случаи при диви птици миналата седмица, са се оказали отрицателни за подтипа H5N1.