Бразилският президент няма да участва в мирната конференция за Украйна

Украйна
14:35 - 17 Май 2024
2876
Бразилският президент няма да участва в мирната конференция за Украйна

"Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отказа да вземе участие в мирната конференция, посветена на войната в Украйна, която ще се проведе в Швейцария на 15 и 16 юни", предаде Си Ен Ен.

"Властите в латиноамериканската страна сметнаха, че участието на държавния глава е безсмислено, защото във форума няма да има представител на Руската федерация", добави американската телевизия


"Лула да Силва бе поканен от премиера на европейската държава Иняцио Касис. Министър-председателят в Берн подчерта важността на Бразилия и нейното влияние в световната икономика и политика", посочи още медията от САЩ.

"В латиноамериканската държава обаче счетоха, че вместо лидера в Бюргенщок ще замине друг представител на страната", допълни Си Ен Ен.

"Президентът на Бразилия ще посети срещата на върха на 20-те най-развитите икономики  в света (Г-20) в Италия, която е насрочена за 13-15 юни", информира още телевизията.

"Швейцария в началото на тази година обяви намерението си да стане домакин на конференция, която да обсъди мирния план на Володимир  Зеленски. Украинският президент настоява страната му да се върне към границите си от 1991 г. (тоест Русия да напусне незаконно анексирания през 2014 г. черноморски полуостров Крим и завзетите по време на войната части от южните и източните Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области)", припомни телевизията.

"Москва заяви, че няма да вземе участие в швейцарската конференция", добави Си Ен Ен.