Бразилско племе не спи

Мистика
11:27 - 16 Август 2021
5901
Бразилско племе не спи

На територията на Бразилия живее мистериозното племе наречено Пираха, което изумява учените с разбирането си за живота и с постоянното щастие, което отличава настроението в племето. Тези бразилци не знаят нищо за времето и часовника, в техния речник няма дума „аз“ и още по-изненадващо - те практически не спят.

Лингвистът Даниел Еверет разказа невероятни неща за това племе. Според него то се състои от петстотин души, но те не са изолирани от външния свят. Жителите използват много полезни дарове на цивилизацията, включително дрехи и някои метални изделия. И все пак никой от тях не иска да се премести в градове.

Хората от племето Пираха не обичат да спят, защото се страхуват, че след сън, който сравняват със смъртта, някой друг ще се събуди в тялото им. Разбира се, те спят, но сънят им продължава не повече от 1 час. В племето няма концепция за "утре", което вероятно е причината хората да не съхраняват храна за бъдеща употреба, изяждайки всичко наведнъж. Ако обаче останат без храна, те са готови спокойно да понасят глада.

Що се отнася до вярата, очертава се също толкова интересна картина. Хората от племето Пираха са сигурни, че в горите около тях живеят духове, които не са против да общуват с хората. Неизвестната горска сила е отворена не само за шамана на племето, но и за всички, които живеят в него. Ученият е поразен от любовта към живота на тези хора, които никога не падат духом, отворени са за общуване и винаги се усмихват.

Еверет заявява, че след седем години общуване с тях, като вярващ католически мисионер, той е станал агностик - същото като Пираха. Осъзнава, че няма на какво да ги научи и че те са абсолютно щастливи хора. П -скоро те могат да станат прекрасни учители за цялото човечество.