БреКзиЛ: Бащата на Борис Джонсън иска френско гражданство

Политика
16:51 - 31 Декември 2020
3400
БреКзиЛ: Бащата на Борис Джонсън иска френско гражданство

Бащата на британския премиер Борис Джонсън кандидатства за френски паспорт. Това съобщи самият Стенли Джонсън, бивш член на Европейския парламент, пред радио RTL. На референдума през 2016 г. Джонсън-старши гласува за оставане на Великобритания в Европейския съюз. Сега той заявява, че иска да стане френски гражданин поради силни семейни връзки с Франция.

"Ако разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, майка ѝ е била изцяло французойка, както и дядо ѝ. Така че за мен става дума за възстановяване на своето си. И това ме радва много", казва 80-годишният Джонсън.
Премиерът Борис Джонсън беше едно от лицата на кампанията за напускане ЕС и твърди, че като напълно суверенна държава сега вече Великобритания може да прави каквото си иска.

Въпреки това преди ден, след като парламентът одобри новото споразумение с ЕС, той каза, че "това не е краят на Великобритания като европейска държава. Ние сме в много отношения типичната европейска цивилизация... и ще продължим да бъдем."

"Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не може да се каже на британския народ: вие не сте европейци. Важно е да има връзки с Европейския съюз", добавя Стенли Джонсън в интервюто, което дава на френски език.