Брекзит е факт! Великобритания вече не част от ЕС

Започва преходният период, като не е ясно колко ще продължи той

Новини
08:20 - 01 Февруари 2020
2592
Брекзит е факт! Великобритания вече не част от ЕС

Обединеното кралство официално напусна Европейския съюз. Това става след повече от три години от провеждането на референдума, който остави страната горчиво разделена, припомня ЕС.

В полунощ знамената на Великобритания в Европейският парламент бяха  свалени, а едно от тях ще бъде предадено на Музея на европейската история.

Излизането от Общността слага край на политическите раздори, които понякога парализираха Уестминстър, сложиха край на ръководството на двама премиери, но и доведоха до парламент на Обединеното кралство с най-голямото консервативно мнозинство от годините на Маргарет Тачър.

Обединеното кралство е първата държава, която се оттегля от Европейския съюз в своята история и затвори 47-годишна глава на членство в Общността.

Сега предстои 11-месечен преходен период, както и това, което се очаква да бъде продължителен период на търговски преговори с ЕС.

От 1 февруари Обединеното кралство няма да участва повече в работата на европейските институции, но ще продължи да плаща задълженията си към европейския бюджет и подкрепяните с европейски средства проекти ще продължат да бъдат финансирани. ЕС ще продължи да изплаща субсидии на британските фермери и да осигурява дължимите по еврофондовете средства.

От 751 депутати 73-ма са представители на Великобритания. След като те напуснат институциите в Страсбург и Брюксел, обаче креслата им няма да останат празни. 27 вече са преразпределени между държавите, които досега не са били достатъчно добре представени. Сред тях не попада България. Допълнителни депутати още от следващия месец ще имат държави като Франция, Испания и Италия.

Лондон вече няма да може да предлага кандидат за еврокомисар. В европейската изпълнителна власт вече няма британски представител, след като Борис Джонсън отказа да номинира такъв. Британският премиер вече няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи.

Като граждани на страна извън блока, британците няма да могат да се кандидатират за чиновнически постове в Брюксел. Много от тях обаче са придобили второ гражданство, за да могат да останат.

С напускането на 66 милиона граждани населението на ЕС ще се понижи до около 446 милиона. Територията му ще намалее с 5,5 на сто.

Ако някога Великобритания реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.