Брекзит е струвал на Великобритания повече от 178 милиарда лири

Излизането от Европейския съюз е намалило размера на икономиката ѝ с 6% досега

Новини
17:10 - 11 Януари 2024
2024
Брекзит е струвал на Великобритания повече от 178 милиарда лири

Излизането на Великобритания от Европейския съюз е намалило размера на икономиката ѝ с 6% досега - годишни разходи от 140 милиарда паунда (206 милиарда евро), като недостига се очаква да достигне 10% до 2035 г., предава "Ройтерс", цитирайки кметът на Лондон Садик Хан.

Хан, член на опозиционната Лейбъристка партия, която гсе обяви против Брекзит на референдум през 2016 г., базира изявлението си на доклад, поръчан от икономическите консултанти Cambridge Econometrics, които оценяват ръста на икономиката, ако Великобритания беше гласувала да остане в ЕС.

"Сега е очевидно, че Брекзит не работи. Твърдата версия на Брекзит, до която стигнахме, дърпа икономиката ни надолу и повишава разходите за живот", каза Хан в забележки, публикувани преди реч, която трябва да изнесе по-късно в четвъртък.

Лейбъристите имат голяма преднина пред консерваторите на премиера Риши Сунак преди избори, които Сунак възнамерява да свика през втората половина на тази година.

Лидерът на Лейбъристката партия Кийр Стармър обаче беше предпазлив при даването на подробности за това как ще засили връзките си с ЕС.

Оценката на Cambridge Econometrics за цената на Брекзит е по-висока от някои други скорошни оценки.