Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

ЕС
12:55 - 23 Юни 2022
1680
Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Брекзит остава "отворена рана" за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания. Това сочат резултатите от новото проучване "Граждани на ЕС в Обединеното кралство след Брекзит", цитирано от в. "Гардиън".

Изследването е проведено сред граждани на 22 европейски държави, като по-голямата част от тях са били в Обединеното кралство повече от 5 години и са останали след излизането на страната от ЕС. Те твърдят, че решението за Брекзит ги е накарало да се почувстват предадени, несигурни и недоверчиви към страната, която повечето наричат свой ​​дом.

В публичното пространство може да се твърди, че Брекзит е постигнат и всички са продължили напред, но за гражданите на ЕС Брекзит остава отворена рана, заяви основният автор на доклада професор Нандо Сигона от университета в Бирмингам.

Проучването отчита "дълбоко и трайно въздействие върху живота и чувството за идентичност и принадлежност" на тези хора.

В доклада се посочва, че възстановяването на доверието в британските институции и политици би било предизвикателство, когато "разклоненията от Брекзит все още имат толкова дълбоки последици" върху живота на гражданите на ЕС.

Респондентите заявяват, че Брекзит е повлиял значително на разбирането им за Великобритания. Докато 72% все още изпитват известна емоционална привързаност към Обединеното кралство, 89% казват, че мнението им за страната се е променило - 68,6% "значително" или "много" - след референдума през 2016 г.

Въпреки това обаче запитани за три думи, обобщаващи какво означава Великобритания за тях, мнозина предложиха термини като "дом" и "любов", отразяващи остатъчната сила на връзките на гражданите на ЕС със страната.