Брекзит по български: Английските власти се гаврят с нашенка, емигрирала преди 19 години

Магдалена Филипова предвижда жестоки административни драми за всички гости на Англия от ЕС

Общество
18:49 - 12 Септември 2019
3207
Брекзит по български: Английските власти се гаврят с нашенка, емигрирала преди 19 години

Българка, която живее на Острова от 19 години, омъжена е за англичанин и има две деца от него, не получава статут на постоянно пребиваваща от местните власти. "Бясна съм!" Така простичко коментира ситуацията, в която изпадна, Магдалена Филипова - Ривърс, разказва "Дейли мейл".

Българката заминава за Великобритания преди 19 години, за да учи в колежа Брадфийлд. След завършването му постъпва в университета в Нюкасъл, където получава висшето си образование. След това среща Матю, бъдещият си съпруг. С него са щастливо женени и имат две деца. Освен че е съпруга и майка Маги работи като съветник към общината в Южен Оксфордшир. Тя е член на кабинета за обществени услуги. Въпреки всичко обаче през май Великобритания й отказва промяна на временния й статут в постоянен. Доводът е, че Маги не притежава достатъчно документи от последните пет години.

Нашенката на сватбата си с Матю

"Не се притеснявам. Ядосана съм, защото знам точно какви са последиците за мен от този отказ", коментира Маги. - "Аз ще се оправя, тъй като съм се установила тук отдавна, имам приятели и постоянна работа. За хиляди членове на старите от ЕС обаче ще настъпи истински административен ад след Брекзит".

Според Филипова без въпросния постоянен статут не можеш да извършваш елементарни ежедневни функции - да си отвориш банкова сметка, или да застраховаш колата си. "Моят съпруг може да свърши тези неща вместо мен, но какво да правят онези, които са сами в Англия?", пита Маги.