Бременна в деветия месец беше застреляна от бившия си съпруг в Косово

Косовската полиция помоли косовските граждани за съдействие с информация

Балкани
17:31 - 01 Декември 2022
4939
Бременна в деветия месец беше застреляна от бившия си съпруг в Косово

Жена, бременна в деветия месец, беше застреляна снощи от бившия си съпруг в двора на гинекологичната клиника в косовската столица Прищина, предаде КосоваПрес.

Бременната 35-годишна жена била разведена с мъжа си и в началото на септември ѝ е била издадена заповед за защита от домашно насилие, съобщават от агенцията. Тази събота и неделя тя е била приета в гинекологичната клиника, тъй като се е очаквало да роди скоро първото си дете.

Според свидетели е имало словесни нападки между жертвата и бившия ѝ съпруг, преди да се случи убийството.

Според информация на вестник "Газета Блиц", получена от друга бременна жена в гинекологичната клиника, на която жертвата е разказвала за отношенията с бившия си мъж, той се е опитвал още от предната вечер да установи контакт с нея и я е молил да излезе на двора на болничното заведение.

Косовската полиция помоли косовските граждани за съдействие с информация за откриването на бившия съпруг, заподозрян за убийството на жената.

Президентът на Косово Вьоса Османи реагира след случая с убитата бременна жена и написа, цитирана от КосоваПрес, че отговорът за насилниците и убийците са редът, законът и максималното наказание.

„Поредното зловещо и нечовешко престъпление. Още един „мъж“, който не може да се нарече човешко същество, но отне живота на жената и на детето, което щеше да стане радостта и живота на майка си. Тази вечер (вчера вечерта) думите липсват, те са заменени от отчаяние. Тази вечер е трудно да се мисли, че има надежда! Но тази вечер надеждата и вярата са необходими повече от всякога. Тази престъпна вълна и тeзи убийства на жени трябва да спрат. Това е изпитание за нас не само като държава, но и като общество. Няма повече оправдания. Животът на момичетата и жените, както и на всеки наш гражданин, е свещен”, написа Османи. 

Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Вльора Читаку каза, че това е вторият случай на убийство на жена (в Прищина, след като предишната седмица 63-годишна учителка беше убита от мъжа си, докато спи) в периода на кампанията срещу насилието, основано на пола.

„Жестоко убийство. Убита е още една жена. И тя от съпруга ѝ. В двора на болницата. Където хората трябва да се лекуват. В двора на гинекологичната клиника. Където жените раждат. Един живот, който носеше друг живот, беше угасен. Жената е била бременна. На около 35 години, дори не преполовила живота си. А детето, което тя искаше да роди, дори не започна живота си. Жесток убиец. Още един мъж, който стреля по жената, която е трябвало да пази. Още един мъж, който убива жена. Която сега е наша, на всички ни. Заедно с нероденото си дете. Неприемливо и непоносимо", написа премиерът на Косово Албин Курти, цитиран от същата агенция.

В 16:00 ч. местно време (17:00 българско време) в Прищина днес ще се проведе протест срещу убийството на жени, организиран от Колектива за феминистична мисъл и действие под мотото „Убийството на жени от мъже да се разглежда като национално извънредно положение“.