Брендо бута хотел "Рила", строи бизнес сграда

Новини
11:10 - 04 Март 2020
13124
Брендо бута хотел "Рила", строи бизнес сграда

Хотел "Рила" в центъра на София ще бъде съборен и на негово място ще бъде построена луксозна нова сграда. Това е поръчал собственикът на емблематичната постройка от времето на соца. Твърди се, че това е Евелин Банов-Брендо. На мястото на "Рила" вероятно ще изникне бизнес сграда, голяма колкото сегашната.  

Процедурата все още е на фаза - инвестиционно намерение, няма и одобрението на Столичната община, предаде "Дневник". 

"Преди месец изпратих предписание на собствениците на хотела да си оправят фасадата - има паднали плочи от облицовката. Те дойдоха да кажат, че направо ще го събарят и ще строят нова сграда", каза Трайчо Трайков, кмет на район "Средец" от "Демократична България", пред журналисти преди две седмици.

Арх. Светла Тихолова, която е автор на Подробния устройствен план на зона "Център А-юг" обяснява, че сградата не е паметник на културата. Той обхваща историко-археологическия резерват "Сердика-Средец", в който влиза и пространството на хотела и градинката пред него.

"През 1962 г. се е налагало много бързо да бъде построен хотел в София и тогава са имали готов проект за хотел на морето. Построили са два - там и копие тук, в центъра на столицата", разказа Тихолова.

През ноември 2018 г. общината одобри друг проект за трансформация на хотел "Рила", който е действащ и може да бъде приложен. Той предвижда запазване на сегашната сграда и изграждане на 11-етажна пристройка от страната на ул. "Леге" - върху мястото, където се намираше заведението "Буда бар". Негов автор е арх. Илиан Илиев, ръководител на студио "Планинг". Новото намерение на собствениците на хотела сега е цялата сграда да се събори и да се изгради изцяло нова върху същото строително петно.

По Общия устройствен план на София този имот е с максимално допустима разгъната застроена площ до 18 000 кв.м, а строителното петно - 2300 кв.м.

Хотелът беше с особен статут през комунистическия режим. Там се настаняваха делегатите на конгресите на БКП, а в кухнята целогодишно се приготвяше храна за вкъщи на семействата на членовете на ЦК - партийното ръководство.

След промените в хотелските стаи се настаниха офисите на много фирми. През 2000 г. сградата бе купена от фирма, която през няколко дружества се свързваше с Васил Божков. През ноември 2017 г. тя я продаде на "Рила-център" ЕООД. Негов собственик е "Пропърти груп България", основано от израелските граждани Ниим и Йехудит Хагай. И двете фирми са представлявани до 2018 г. от Деян Трендафилов Лазаров, който се свързва с Евелин Банев-Брендо чрез други фирми. Той обаче бе сменен и този пост вече се заема от друг човек.

В момента част от хотела е действаща, други се ползват за офиси. На приземния му етаж има луксозен ресторант с бар и нощен клуб.