Брестовица на протест за чиста питейна вода

Общество
12:09 - 16 Януари 2021
1549
Брестовица на протест за чиста питейна вода

Стотици жители на Брестовица се събраха днес на протестен митинг на площада на селото. Те отново настояха пред отговорните институции да бъде решен най-после проблемът с наличието на голямо количество манган в питейната вода.

При протестиращите бяха областният управител на Пловдив Дани Каназирева, кметът на община "Родопи" Павел Михайлов, представители на ВиК. 

Проблемите с мангана в питейната вода на Брестовица започнаха през февруари миналата година, когато бе засечено наднормено съдържание и селото се обслужваше от водоноски. Тогава ВиК монтира филтър, който да спира частиците от окислен манган и така успя да намали съдържанието му, но по време на новогодишните празници водата отново потече  черна и воняща.

Това накара местните да подадат сигнал на дежурните телефони на различни институции. На място пристигнали експерти от РЗИ, които взели проби от чешмите на три адреса в Брестовица. Лабораторните проби и при трите отчели манган над нормата. Така от РЗИ не позволиха на селото да ползва водата за пиене, а от ВиК докараха отново водоноска в центъра на селото.

Междувременно експертна комисия търси причините за появата на манган във водата на Брестовица. След проведена среща на местните с областния управител, кмета на община Родопи и експерти от ВиК стана ясно, че решението е в нов сондаж и подмяна на водопроводната мрежа на селото.