Брежнев и Хонекер се целуват в София

Другарската целувка между лидерите на СССР и ГДР е запечатана от фотографа Барбара Клем, чиито снимки може да се видят в градската галерия

Култура
13:07 - 21 Септември 2023
2475
Брежнев и Хонекер се целуват в София

Прочутата целувка между генералния секретар на КПСС и лидер на СССР Леонид Брежнев и ръководителя на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) и на ГДР Ерик Хонекер може да бъде видяна на оригинална фотография в София. Изложба със забележителни снимки на майсторката на обектива Барбара Клем е представена в рамките на експозицията „Светлина и тъмнина“, която се откри на 20 септември Софийската градска художествена галерия. 

Фотографията на Брежнев и Хонекер е направена в Източен Берлин през 1979 г., когато се отбелязва 30-годишнината на ГДР. Клем се нарежда сред най-изявените хроникьорки на съвременна Германия, а фотографиите й често са определяни като исторически.

Любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на над 120 черно-бели фотографии в областта на политиката, културата и икономиката, създадени преди и след обединението на Източна и Западна Германия.

Ангела Меркел в обектива на Барбара Клем

Освен братската целувка между лидерите на СССР и ГДР, също са запечатани моменти от пребиваването във властта и на съвременни германски политици като Хелмут Кол, Вили Бранд и Ангела Меркел, едни от най-известните личности от света на изкуството, културата и модата като Анди Уорхол, Йозеф Бойс, Клаудия Шифър, Карл Лагерфелд и много други.

Особено впечатляващи са фотографиите, направени в Източна и Западна Германия преди и след обединението. Снимките от падането на Берлинската стена са драматична кулминация на този разказ. Хронологията започва с по-ранните снимки на Клем, а последиците от това събитие тя не спира да наблюдава отблизо до днес.

Клаудия Шифър и Карл Лагерфелд

По време на дългогодишната си работа в националния всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ – първо на свободна практика като фотожурналист, а после като един от най-ценените фотографи на изданието, Клем снима за ресори изкуство, култура и политика.

В изложбата в градската галерия са подредени фотографии не само от политиката, културата и икономиката, но също и снимки, които улавят противоречиви или всекидневни ситуации от социалната действителност, кадри от демонстрации и протести, свидетелства за живота на имигрантите, културни събития, масови прояви и градски пространства.

Барбара Клем всеки път сякаш успява да създаде портрети на хора в безценни моменти на непринуденост.

Анди Уорхол

Обхващащи 40 години, творбите на 84-годишната днес Барбара Клем свидетелстват за историческите събития и настоящето на една страна, разделена в продължение на десетилетия. Много от нейните фотографии са се превърнали в „икони на съвременната история“, оставяйки отпечатък в културната памет на няколко поколения.

Авторката създава фотографско изкуство, което съчетава документалното и художественото по начин, който рядко се среща в германската журналистическа практика. Барбара Клем добавя своя собствена гледна точка към привидната обективност на документалния жанр, следвайки художествените принципи на композиция в изображенията си.

Барбара Клем е родена на 27 декември 1939 г. в Мюнстер, Вестфалия. Детството й е преминало в Карлсруе, където от 1955 до 1958 г. се обучава в портретно студио. Следващата година започва работа във Frankfurter Allgemeine Zeitung, като първоначално прави печатни плаки за фотолабораторията и е фотожурналист на свободна практика.

Над 3 десетилетия – от 1970 до 2004-та е фотограф в редакционната колегия за изкуство, култура и политика на изданието. През 1989 г. печели наградата „Д-р Ерих Саломон“. От 1992 г. е член на Академията на изкуствата в Берлин и Бранденбург в секция „Филмово и медийно изкуство“, а от 2000 г. е почетен професор по фотография в Университета за приложни изкуства в Дармщат.

Понастоящем Барбара Клем живее във Франкфурт на Майн.