Бристъл е европейската столица на кокаина

В канализацията на града има повече бял прашец, отколкото в Амстердам и Барселона

Новини
18:17 - 17 Март 2019
1599
Бристъл е европейската столица на кокаина

Изследователите са тествали отпадните води в 73 европейски града, за да проучат навиците за употреба на наркотици на континента и резултатите са категорични — Бристъл е новата столица на кокаина в Европа. Югозападният английски град е дръпнал с едни гърди напред и вече е пред известните с употребата на кокаин градове като Барселона и Амстердам, съобщава британското издание “Индипендънт”.

Обект на анализите в канализационните води е било веществото бензоилекгонин (БЕ) — един от продуктите, до които се разгражда високо рисковата дрога в тялото.

Бристъл е начело на списъка, като средната дневна концентрация на БЕ в отпадните води на града е 969,2 мг на 1000 души за 2018 г., в сравнение с 754,7 мг за предходната година.

Втори е Амстердам с 932 мг, следван от Цюрих (856 мг), Антверпен (772 мг), Барселона (733 мг) и др.

Бристъл е единственият град от Обединеното кралство, участвал в миналогодишните тестове. Лондонските отпадни води, които традиционно държат първото място по съдържание на кокаин, не са били анализирани.

Докладът от изследването потвърждава за пореден път, че употребата на кокаин остава най-висока в западните и южните европейски градове, и по-специално мегаполисите в Белгия, Холандия, Испания и Обединеното кралство. Многократно по-ниски количества кокаин се откриват в канализацията на източноевропейските градове, но най-новите данни показват тенденция за нарастване.

Проучването е проведено през март миналата година в 73 града от 20 европейски държави, като е обхванало общо около 46 милиона души. Освен кокаин, отпадните води са били анализирани и за следи от амфетамин, MDMA (екстази) и метамфетамин. Данните показват повишена употреба на екстази на няколко места. Метамфетаминът, който в миналото е бил съсредоточен в Чешката република и Словакия, сега присъства и в Кипър, Полша, Испания и Северна Европа.

Анализите стигат и до заключението, че употребата на MDMA и кокаин в повечето градове рязко се повишава през почивните дни. Някой да е изненадан?