Британец планирал атентати в Лондон

Свят
09:48 - 10 Юли 2020
1733
Британец планирал атентати в Лондон

Британец, признат за виновен в подготовка на терористични атаки в оживени туристически обекти в Лондон, включително и на гей парад, беше осъден на доживотен затвор и ще трябва да излежи поне 25 години, предадоха Ройтерс и ДПА. 

29-годишният Мохуиссунат Чодхури, който е от Лутън, северно от Лондон, разкрил плановете си на мъже, които смятал за свои приятели, но всъщност те били агенти под прикритие от звеното за борба с тероризма, съобщи полицията.

Чодхури споделил, че смята да атакува посещавани от туристи места и гей парада.Той планирал да извърши нападение заедно с бивш съкилийник срещу открит двуетажен автобус.

Чодхури бил наблюдаван в продължение шест месеца и половина. През 2017 г. мъжът бил задържан, след като размахвал меч пред Бъкингамския дворец. През декември 2018 г. той бил оправдан по обвинение в подготовка на терористичен акт.

Веднага щом го освободили, Чодхури започнал да публикува онлайн "смущаващи съобщения". Пред полицаите под прикритие той заявявал, че е надхитрил съдебните заседатели.

Британската полиция междувременно съобщи още, че е задържала четирима души, заподозрени в подготовка на терористични атаки, предаде Франс прес.