Британската армия се готви за война с Русия

Украйна
20:07 - 19 Юни 2022
6013
Британската армия се готви за война с Русия

Новият главнокомандващ британската армия генерал сър Патрик Сандърс е отправил пламенен призив към войските да бъде напълно готови да се изправят срещу Русия на бойното поле.

Би Би Си съобщи, че разполага с текста на обръщението на генерал Сандърс към всички видове войски и държавни служители от 16 юни. В него се казва, че руското нахлуване в Украйна показва необходимостта да бъде защитено Обединеното кралство и готовност за сражения и победа при сухопътна война, цитира БНР.

Допълва се още, че британската армия и нейните съюзници трябва да са готови да победят Русия.

Според източник от Министерството на отбраната тонът на изявлението на генерала не е изненедващ, защото макар и всички видове бойни сили да се подготвят за евентуални сражения, заплахата видимо се е променила.

Генерал Сандърс изрично отбелязва в обръщението си, че е първият командващ въоръжените сили след 1941 година, който поема поста в сянката на задаваща се сухопътна война в Европа с голям континентален потенциал.

Генералът изтъкна сред целта си да ускори мобилизирането и модернизирането на армията, така че да се подпомогне НАТО и да не се дава шанс на Русия да окупира повече части от Европа.

Патрик Сандърс е бивш началник на Стратегическото командване и е бил начело на операции в Босна, Ирак и Афганистан.