Британската безработица се стабилизира на ниво от 4,2%

Свят
11:54 - 12 Декември 2023
1056
Британската безработица се стабилизира на ниво от 4,2%

Безработицата в Обединеното кралство стабилизира през трите месеца до края на октомври 2023 г. на ниво от 4,2%, като броят на безработните се увеличи с 13 хиляди до 1,45 милиона, а на новозаетите - с 50 хиляди до 33,01 милиона, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Междувременно броят на свободните работни места спада за 17-и пореден период до 949 хиляди, достигайки най-ниско ниво от повече от две години насам, но все още над нивата от преди пандемията. Това обаче е най-продължителната серия на тримесечни спадове в свободните работни места, регистрирани някога, информира БНР.

Ръстът на заплатите в Обединеното кралство пък се понижи леко през трите месеца до октомври, с оглед на този най-продължителен спад в историята на свободните работни мета, което е допълнителен сигнал, че има разхлабване на пaзара на труда.

Средното заплащане, включвайки бонусите, нарасна със 7,2% до 663 паунда за седмица, като това е на-слабият растеж на заплащането от пет месеца насам. Изключвайки бонусите, осреднено заплащане на труда в Обединеното кралство се повиши със 7,3% до 620 паунда седмично, но под растеж със 7,8% през предходните тримесечия, съобщи още Службата за национална статистика (ONS).

Коригиран спрямо инфлацията, растежът на заплатите в реално изражение се забави до 1,3% от 1,5%, включвайки бонусите, но се повиши по-бързо до 1,4% от 1,3%, изключвайки бонусите.