Британската иконоимика се сви повече от очакваното

Свят
11:23 - 15 Февруари 2024
954
Британската иконоимика се сви повече от очакваното

Икономиката на Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на 2023 г., на фона на обещанията на премиера Риши Сунак да стимулира растежа преди изборите, очаквани по-късно тази година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с по-лошите от очакваните 0,3% през трите месеца до декември, след като се сви с 0,1% между юли и септември, показват официални данни.

Проучване на "Ройтерс" сред икономисти посочи по-малък спад от 0,1% през периода октомври-декември.

Паундът отслабна спрямо долара и еврото. Инвеститорите добавиха към залозите си за намаляването на лихвените проценти от Bank of England (BoE) тази година, а фирмите призоваха за повече помощ от правителството в бюджетния план, който трябва да бъде представен на 6 март.

"Бизнесът вече не беше под никакви илюзии относно трудностите, пред които е изправен, и тази новина без съмнение ще предизвика тревога за правителството", каза Алекс Вейч, директор по политиката и прозренията в Британската търговска камара.

"Канцлерът трябва да използва бюджета си за малко по-малко от три седмици, за да очертае ясен път за растеж на фирмите и икономиката.

Финансовият министър Джеръми Хънт каза, че има "признаци, че британската икономика се обръща" и "трябва да се придържаме към плана - намаляване на данъците върху труда и бизнеса, за да изградим по-силна икономика".

Службата за национална статистика (ONS) заяви, че икономиката е нараснала с 0,1% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. BoE заяви, че очаква производството да се повиши леко през 2024 г., но само до ръст от 0,25%.

Икономиката на Великобритания е в стагнация от близо две години, въпреки че рецесиите в страната стават все по-редки, тъй като икономиката става все по-голяма и по-зряла.

Пандемията от COVID-19 предизвика най-дълбокото свиване в историята за две тримесечия в началото на 2020 г. Преди това световната финансова криза предизвика тежка рецесия, която продължи малко повече от година, от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2009 г.

Данните от сряда показаха, че инфлацията се е задържала на по-ниски от очакваните 4,0% през януари, съживявайки разговорите сред инвеститорите за намаляване на лихвите на BoE още през юни. Но силният ръст на заплатите, отчетен във вторник, подчерта защо Банката на Англия (BoE) остава предпазлива.

Спадът на БВП през четвъртото тримесечие е най-големият от първите три месеца на 2021 г., когато Великобритания наложи нови ограничения за COVID-19.

Икономическото производство е спаднало с 0,1% на месечна база през декември след ръст от 0,2% през ноември, каза ONS. Проучването на Ройтерс сочи спад от 0,2% през декември.

ONS каза, че секторите на производството, строителството и търговията на едро са допринесли най-много за спада на БВП през последните три месеца на миналата година.

БВП на човек е спаднал през всяко тримесечие на 2023 г. и не е нараствал от началото на 2022 г., което представлява най-дългият подобен период от началото на записите през 1955 г.