Британската икономика се сви през второто тримесечие

Bank of England предупреди, че рецесията е неизбежна и може да продължи пет тримесечия

Новини
12:27 - 12 Август 2022
2344
Британската икономика се сви през второто тримесечие

Икономиката на Обединеното кралство се сви през второто тримесечие, намалявайки с 0,1 процента на фона на бушуващата инфлация, което се отрази върху икономическата активност, показват данни от Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания.

Спадът последва свиване с 0,8 процента през първите три месеца на годината и и е по-слаб от очакваните 0,3 процента, които анализаторите прогнозираха преди публикуването.

Месечните оценки показват, че БВП е спаднал с 0,6 процента през юни 2022 г., след ревизирано надолу увеличение от 0,4 процента през май.

Най-голям отрицателен принос имат дейностите по здравеопазване и социални грижи, както и търговията на едро и дребно, съобщиха от статистическата служба. Те частично компенсират положителния принос от дейности по настаняване и хранене и други дейности по обслужване.

Данните идват, след като Bank of England предупреди, че рецесията е неизбежна и може да продължи пет тримесечия.

"Рискът от рецесия нараства бързо, като фючърсите на газ достигат нови върхове за следващата зима и нашите последни оценки предполагат, че таванът на цените на енергията за домакинствата може да се доближи до £5000 през второто тримесечие на следващата година", коментира икономистът от ING Джеймс Смит Данни за БВП. "Сега много зависи от съобщенията за фискалната политика през есента."