Британската лира сменя дизайна

На банкнотите ще бъде изобразен новият крал на Великобритания Чарлз III

Икономика
15:25 - 02 Януари 2024
2056
Британската лира сменя дизайна

Една от най-силните валути в света - британската лира, ще има нов облик от средата на тази година, съобщава Bank of England. Очаквано, на парите ще бъде изобразен новият крал на Великобритания Чарлз III.

"Очакваме да издадем банкноти с портрета на краля до средата на 2024 година. Все още ще можете да използвате и всички предишни банкноти с портрета на кралица Елизабет II", съобщават от централната банка.

Новите визия и дизайн на банкнотите с крал Чарлз III бяха представени още на 20 декември 2022 година.

Портретът на краля ще се появи на четирите полимерни банкноти (£5, £10, £20 и £50).

Останалият дизайн на парите ще остане същият. Образът на краля ще се появи на лицевата страна на банкнотите, както и в прозрачния защитен прозорец.

Какво ще се случи с банкнотите на кралица Елизабет II?

Банкнотите с образа на кралица Елизабет II и новите с лика на краля ще бъдат в обращение едновременно. Новите пари ще бъдат отпечатани само, за да заменят тези, които са износени и за да отговорят на евентуално общо увеличение на търсенето на банкноти.

С течение на времето в употреба ще останат новите пари.

"Много съм горд, че централната банка представи дизайна на нашите нови банкноти, на които ще бъде изобразен портрет на крал Чарлз III", заяви още през 2022 година управителят на Bank of England Андрю Бейли в изявление.

Той подчерта, че кралят ще бъде едва вторият монарх, който ще бъде изобразен на банкноти на банката.