Британската полиция не допусна Христо Грозев на наградите БАФТА

Българинът говори в номинирания за статуетка документален филм "Навални"

Свят
20:33 - 19 Февруари 2023
3583
Британската полиция не допусна Христо Грозев на наградите БАФТА

Тази вечер се провежда церемонията по връчването на британските филмови награди БАФТА. За статуетка се бори и документалният филм за Алексей Навални.

Разследващият журналист Христо Грозев, когото Русия обяви за издирване, не е бил допуснат до церемонията заради заплахите към него. Причината – присъствието му можело да повлияе на сигурността на събитието.

В Twitter Грозев написа, че „с изненада“ открил, че британската полиция забранила на него и членове на семейството му да присъстват на връчването на призовете.

Лондонската полиция също така подчертава, че не може да забрани на никого да посещава "частно събитие" и признава, че съветите ѝ може да принудят организаторите да направят "труден избор, за да решат как да намалят рисковете за сигурността".

"Безопасността на всички наши гости и персонал по време на церемонията винаги е наш абсолютен приоритет и всяка година вземаме надеждни мерки за сигурност", заявиха от БАФТА.

Във филма българинът разказва, че в заговора за отравянето на Навални е замесен Кремъл, пише Би Би Си. Русия отрича да е замесена в опита за покушение.