Британски бойни кораби ще отплават за Черно море през май

Лондон демонстрира солидарност с Украйна и останалите съюзници от НАТО, пише „Сънди таймс“

Новини
17:54 - 18 Април 2021
2050
Британски бойни кораби ще отплават за Черно море през май

Британски бойни кораби ще отплават за Черно море през май на фона на засилващото се  напрежение  между Украйна и Русия, съобщава в.„Сънди таймс“.

Разполагането на британските бойни кораби цели да покаже солидарността на Лондон с Украйна и останалите съюзници от НАТО, посочва „Сънди таймс“, като цитира доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Миноносец тип 45, въоръжен със зенитни ракети и фрегата тип 43, ще се отклони от оперативната група на британския кралски флот в Средиземно море и ще премине през Босфора в Черно море, се посочва още в цитирания от изданието доклад.

Стелт-джетове тип  F-35B Lightning и хеликоптери за проследяване на подводници тип „Мерлин“ ще бъдат в готовност на оставащия в Средиземно море боен кораб HMS Queen Elizabeth в подкрепа на отиващите към Черно море кораби.

Напрежението между Москва и Киев  се засили около струпването на руски войски  по границата и възникналите сблъсъци в Източна Украйна между украинската армия и проруски сепаратисти.

Представители на британското министерство на отбраната не са били открити за коментар.

Говорител на министерството е казал за вестника, че британското правителство работи в тясно сътрудничество с Украйна, следейки ситуацията и продължава да призовава Русия да намали напрежението.

„Великобритания и международните ни съюзници демонстрират нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, е изтъкнал говорителят, цитиран от „Сънди таймс“.