Британски киберексперт : Хакерската атака срещу НАП може да струва 200 млн. долара

Дейвид Балсън смята, че атаката е финансово мотивирана

Общество
12:16 - 18 Юли 2019
1129
Британски киберексперт: Хакерската атака срещу НАП може да струва 200 млн. долара

Изтеклите данни при безпрецедентната хакерска атака срещу НАП може да струва повече от 200 милиона долара. Такова мнение изрази Дейвид Балсън, директор на британска компания от сферата на киберсигурността, пред „Ню Йорк Таймс”.

По думите му стойността на този вид данни може да варира от 10 до няколко стотин долара за всяка една самоличност.

Повечето атаки от този вид в Източна и Централна Европа са финансово мотивирани. Престъпните групи целят да продадат информацията или да изнудват чрез нея, пише още в статията.

Според Дейвид Балсън става все по-лесно да се извършват такъв вид атаки.

Разследването на кражбата на личната информация доведе до арестуването на 20-годишен компютърен специалист. Властите признаха, че НАП е била хакната. Взети са имена, адреси, доходи, информация за социалното осигуряване на 5 милиона българи и чуждестранни граждани, пишат от „Ню Йорк Таймс”.

Въпреки че полицията предупреди, че разследването е в начален етап, някои официални лица твърдят, че Русия може да стои зад атаката заради „скорошното закупуване на американски изтребители”.

В администрацията не се интересували от всекидневните проблеми на киберсигурността, коментира пред "Ню Йорк Таймс" професор от БАН, цитира bTV.

"Не видях някой да е особено разтревожен от вируси, рансъмуер (техника, с която хакерите заключват устройствата и искат откуп, за да върнат достъпа – бел. р.), изтичане на данните, фишинг и други ежедневни проблеми с киберсигурността”, казва д-р Веселин Бончев, асистент в БАН и експерт по киберсигурност.

"Държавните служители се тревожат най-вече от това, което се обсъжда в западната преса - хибридна война, руска дезинформация и намеса, атаки срещу критичната инфраструктура, казва д-р Веселин Бончев, асистент в БАН и експерт по киберсигурност.

Според него правителството трябва да разшири своето виждане за това какво е жизненоважно за националната сигурност.

Адвокатът на заподозрения отрича той да стои зад кибератаката. Независимо кой стои зад нея обаче експерти казват, че тя показва нарастващата опасност, пред която са изправени правителствата и гражданите във все по-дигитализирания свят.

„Тъй като заподозреният работи във фирма за киберсигурност, има и спекулации, че той може би е така нареченият „бял хакер”, който е целял да се покажат уязвимостите в компютърните мрежи и да се създаде обществен натиск това да се поправи. Адвокатът му отрече и тази теория, казвайки, че младежът изобщо не участва в атаката”, пише „Ню Йорк Таймс”.