Британски монаси произвеждат бира

Духовниците загърбиха млякото и заложиха на алкохола

Любопитно
18:22 - 06 Август 2019
1866
Британски монаси произвеждат бира

В района на манастира Маунт Сейнт Бърнард в Централна Англия единствено ароматът на малц свидетелства за неуморната работа на монаси, които произвеждат занаятчийска бира, предаде Франс прес. Тъй като приходите от селскостопанска дейност намаляха, траписткият манастир разчита на около 20 монаси, които през последните няколко години решиха да загърбят производството на мляко и да заложат на алкохола.

Те продадоха кравите си и им бяха нужни 5 години, за да се снабдят с пивоварна, която е последен писък на модата и произвежда 300 000 бутилки бира годишно. Напитката е едва 12-ата в света, която е получила печата на Международната трапистка асоциация след строг 3-годишен тест.

Зад дебелите варовикови стени на сградата се произвеждат хиляди бутилки с бира ейл, която е високо ценена във Великобритания. Кехлибарената напитка се харесва както на любители на бирата в континентална Европа, така и на младите британци. Това потвърждава увлечението по заятчийската бира. 

Решението да се произвежда занаятчийска бира, която е свързана със средновековна манастирска традиция, не изглеждаше трудно, но не е било и много лесно. "Не знаехме, че има нещо като революция в света на занаятчийската бира - разказа абат Ерик. - Това донякъде тревожеше не само нас, но и други пивовари траписти, които се опасяваха, че прекалено много хора ще се качат в един и същ вагон."

"Трябва все пак да водим своя манастирски живот и не можем да оставим пивоварната да се намесва прекалено често в него", отбеляза отец Джоузеф. Той поясни, че се произвежда само нужното за поддръжката на манастира и за благотворителна дейност количество занаятчийска бира.