Британските служби осуетили три терористични атаки от началото на пандемията

Актуални новини
16:39 - 05 Март 2021
825
Британските служби осуетили три терористични атаки от началото на пандемията

Полицията и разузнавателните служби в Обединеното кралство са осуетили три вероятни терористични атаки от началото на пандемията от новия коронавирус през март 2020 г. Това става ясно от прессъобщение на двете институции в прессъобщение, предава агенция EFE.

Според публикуваните данни Обединеното кралство приключи 2020 г. със 185 ареста за дейности, свързани с тероризма, което представлява спад от 34% спрямо 2019 г. и връщане към нивата от 2011 г., уточнява "Фокус". 

Общо от март 2017 г. броят на терористични заговори, осуетени заедно с разузнавателните служби, възлиза на 28, според цитираните данни. Статистиката показва, че „терористите не са спрели да планират атаки онлайн или да радикализират уязвимите хора“ по време на кризата с коронавируса, обясни Дийн Хейдън, високопоставен служител на британската полиция. 

Докато Обединеното кралство напредва в реализирането на плановете за премахване на всички епидемични ограничения, „ще има повече възможности за действие на терористите“, предупреди Хейдън, който призова гражданите да останат нащрек, за да се намали рискът от атаки.

От друга страна, Хейдън отбеляза „изключително тревожна“ тенденция , а именно увеличаването на арестите за дейности, свързани с тероризъм сред непълнолетни, които представляват 10% от общия брой арести“. Според полицейските разследвания роднините и приятелите са първите, които забелязват промени в поведението, които биха могли да показват евентуална радикализация на техен близък човек.