Британските власти задържаха още един заподозрян в отсичането на "дървото на Робин Худ"

Вековното разстение бе един от символите на Северна Англия

Новини
14:00 - 30 Септември 2023
4159
Британските власти задържаха още един заподозрян в отсичането на "дървото на Робин Худ"

Британската полиция, която води разследване на отсичането на вековен явор - един от символите на Северна Англия, е арестувала втори заподозрян за злодеянието, предадоха световните осведомителни агенции. 

Дървото е отрязано в нощта на сряда срещу четвъртък, а органите на реда определят деянието като "умишлен акт на вандализъм". 

В четвъртък беше задържан младеж на 16 години, но по-късно беше освободен под гаранция. Вторият арест е на мъж на около 60 години, който засега остава зад решетките. 

Яворът се открояваше в пейзажа край Адриановата крепост, която е на около 2000 години.

Растението е известно и като "Дървото на Робин Худ", след като се появява във филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците" от 1991 г., с участието на Кевин Костнър.  То е смятано за емблематично за Северна Англия, а през 2016 г. беше избрано за английско дърво на годината.

"Безсмисленото унищожаване на това, което несъмнено е световноизвестна забележителност, а и местно съкровище, напълно основателно доведе до изблик на шок, ужас и гняв в целия Североизток и по-далеч от него", заяви главен детектив Ребека Фени, която участва в разследването. "Надявам се, че този втори арест ще покаже колко сериозно се отнасяме към ситуацията".

Разследването на злодеянието продължава.