Британският парламент избра Линдзи Хойл за свой шеф

Лейбъристът е известен с домашните си любимци, кръстени на политици

ЕС
20:19 - 17 Декември 2019
2265
Британският парламент избра Линдзи Хойл за свой шеф

Новоизбраният състав на британския парламент се събра днес за първи път след изборите на 12 декември, в които Консервативната партия спечели убедителна победа, а главната опозиционна Лейбъристка партия претърпя съкрушително поражение, предадоха световните агенции.

Тържествената церемония се състоя в Уестминстърския дворец на брега на Темза, където заседават и двете камари на парламента. Първата сесия започна с преизбирането на депутата лейбърист Линдзи Хойл за председател на Камарата на общините - долната камара. Всъщност той бе избран още на едно от последните заседания на предишния парламентарен състав малко преди разпускането му на 5 ноември.

Линдзи смени на този пост придобилия широка известност негов предшественик Джон Бъркоу, който бе обвиняван, че при липса на парламентарно мнозинство е нарушавал неписаните правила и е помагал на опонентите на Брекзит.

Встъпвайки отново на поста, Хойл се зарече да бъде честен и безпристрастен в ролята си на усмирител на парламентарните страсти. "Спикерът трябва да се ползва с доверие", каза 62-годишният Хойл, цитиран от Ройтерс, преди двама депутати да изпълнят парламентарната традиция, като го довлекат до креслото на председателя.

Хойл е потомствен депутат. Избран е за първи път в Камарата на общините през 1997 г., баща му също е бил депутат от Лейбъристката партия.

Неговата съпартийка Лайза Нанди, смятана за вероятен наследник на лейбъристкия лидер Джереми Корбин, даде висока оценка на Хойл, наричайки го "човек от народа".

Хойл е известен и с това, че има няколко домашни любимци, кръстени на прочути британски политици. Сред тях е и папагал, наречен Борис. Хойл казва, че го е научил да произнася най-честата фраза от езика на председателите - "Ред, ред!", с която те охлаждат страстите в пленарната зала.

Поздравявайки новоизбрания парламентарен ръководител, премиерът Борис Джонсън запя своя предизборен лозунг: "Нека да извършим Брекзит", и се обърна към него с думите: "Мисля, че дори вашият папагал, г-н председателю, вече е научил да повтаря тези думи."